Ugrás a tartalomhoz

Matyóföldi dalok, új formában

Mezőkövesd hírei

Tavaly decemberben látott napvilágot a Matyóföld legszebb dalai című CD, amelyet a Dobroda zenekar jelentetett meg.

A salgótarjáni népzenei együttes 2007-ben alakult, s számos európai, valamint dél-amerikai országban fellépett már. A zenekar vezetője és prímása, ifj. Gelencsér János elmondta, ez a hetedik albumuk, bár eredetileg nem kiadványnak készült. A Matyó Néptáncegyüttes kereste meg őket, akik egy harmincperces matyó zenei anyagot szerettek volna rendelni tőlük, amelyre lehet próbálni, tanítani, táncolni.
– Ezt követően pattant ki a fejemből az ötlet, mi lenne, ha ezt a lehetőséget egy CD-lemezzé formálnánk át. Azt tűztük ki célul, hogy ennek a régiónak a zenéjét összegyűjtjük, és egy önálló kiadványt jelentetünk meg. Amikor összeállítottam a lemez anyagát, és először próbáltuk a zenekarral, mindenki tetszését elnyerték a dalok. Több olyan dallammal találkoztam, melyek másképpen nálunk is megtalálhatóak, de igazi felüdülés volt elsajátítani a matyók által használt változatokat. A lemezen hallhatóak mindhárom matyó település dalai, így kövesdi, tardi, és szentistváni dallamok is – mondta ifj. Gelencsér János.
A prímás kifejtette, a dallamokat Seemayer Vilmos és Kiss József gyűjtéseiből válogatta. Ezek a dallamok hasonló változatokban a palócoknál is megvannak, valamint rengeteg a műdal és a közismert, írott eredetű motívum a gyűjtésekben, így első lépésként ezeket ki rostálták ki. A végén a több száz dallamból maradt több mint negyven olyan, amelyet megszerettek és izgalmasnak találtak, ezek kerültek fel a lemezre. Mint népzenész elmondta, a  nemrég elhunyt mezőkövesdi zenetanárt és karnagyot, Kiss Józsefet személyesen nem ismerte, de az ő gyűjtései, dallamlejegyzései nélkül nem születhetett volna meg a lemez anyaga.
Elárulta, terveznek lemezbemutató koncertet, mely mindenképpen Mezőkövesden lesz, az időpontról még zajlanak az egyeztetések.

T. B.

Kapcsolódó hírek