Ugrás a tartalomhoz

Borszentelő Mezőkövesden (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Második alkalommal rendeztek borszentelő ünnepséget Mezőkövesden Vince nap alkalmából január 22-én.

A Bükkalja Hegyközség választmánya által szervezett esemény ünnepi szentmisével kezdődött a Szent László templomban. Dr. Medvegy János plébános a mise után megáldotta a bükkaljai borvidéket, valamint a Mezőkövesden, Bogácson, Cserépfaluban, Bükkzsércen, Cserépváralján és a Tardon készített borokat. Az ünnepséget követően borkóstolót tartottak a hittanteremben, ahol több bükkaljai nedűt kóstolhattak meg az érdeklődők.

 
 
HAGYOMÁNYOK A néphagyomány szerint a bőséges termés érdekében a szőlészek védőszentjének Szent Vincének napján, azaz január 22-én sok bort kell inni. Úgy vélték, hogy szép, napos időjárás esetén jó, ellenkező esetben viszont rossz bor- és kukoricatermés várható az évben. A szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett, úgynevezett „vincevesszők” állapotából a szüret gazdagságára következtettek.
Hittek abban is, hogyha Vince neve napján olvadás van, akkor jó lesz a szőlőtermés, de egyes helyeken úgy vélték, ha Szent Vince napján esik az eső, sok lesz a bor. A néphagyományt több versike és rigmus őrzi. Az egyik legismertebb szerint, „Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevés lesz a borod.”
B. K.

Kapcsolódó hírek