Ugrás a tartalomhoz

A vetőmagokról (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Két előadást hallgathattak meg a vetőmagokról és a veteményezésről a Matyó Kertbarát Egyesület tagjai, a szervezet február 6-ai összejövetelén.

Lakatos Lajos egy ismert cég vetőmagjait mutatta be. Előadásában a csávázott vetőmag vásárlását ajánlotta, ugyanis a csávázási eljárás a gyökérrothadás mellett a gombabetegségektől is megvédi a növényeket és szép lesz a termésünk.

 


PETREZSELYEM, SÁRGARÉPA A veteményezéssel kapcsolatban fontos, hogy a használati utasítás szerint végezzük az ültetés, továbbá lényeges a talaj megfelelő előkészítése. Ezzel kapcsolatban az őszi kézi, vagy gépi ásás előnyeire hívta fel a figyelmet a szakember. Amennyiben a talaj felszíne egy kicsit megszikkadt, már lehet vetni a sárgarépát és a petrezselymet. Utóbbival kapcsolatban egy hasznos tippet is megtudhattunk Lakatos Lajostól.
– Vetés előtt érdemes félórára mélyhűtőbe tenni a magokat, ez körülbelül egy héttel megrövidíti a magok kelési idejét. Tavaly kipróbáltuk a korai édes fajtánál és két és fél hét elteltével szépen kisorolt a petrezselyem – mondta Lakatos Lajos.
A petrezselyem és a sárgarépa után a borsó ültetése is megkezdődhet, ehhez a talaj hőmérsékletének mintegy 8-10 fokosnak kell lennie. Február közepén elültethetjük a paradicsom és a paprikamagokat kis dobozokba, így a növényeket májusban ki lehet palántázni a kertbe.
Papp Zoltán különleges talajművelési formákról, a tápanyagpótlásról és egy ismert cég által forgalmazott magokról tartott előadást. Beszélt például a karfiol, a kukorica, a káposzta, valamint a sárgadinnye fajtáiról és termesztéséről is.

Kapcsolódó hírek