Ugrás a tartalomhoz

Konferenciát tartottak (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Szakmaközi konferenciát tartott a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Központ városunkban.

 
 
A Közös Önkormányzati Hivatalban, február 27-én rendezett konferencián a szervezet vezetői mellett az észlelő – és jelzőrendszer tagjai, többek között védőnők, oktatási intézmények tanárai, illetve vezetői, gyermekorvosok, a gyámhivatal és az önkormányzat szakemberei, valamint a Pártfogó Felügyelői Szolgálat képviselője vesz részt. A jelenlévők a rendezvényen meghallgathatták a Család és Gyermekjóléti Szolgálat elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolóját, ahol arról is szó esett, hogy 2016. január 1-jétől külön vált a Gyermekjóléti Központ és a Gyermekjóléti Szolgálat.
– Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Központ hatósági fokon foglalkozik a védelembe vétel, a nevelésbe vétel és a családba fogadással. A Család és Gyermekjóléti Szolgálatnál családsegítő kollégák végzik segítő munkájukat holisztikus szemléletmód szerint, amely azt jelenti, hogy már nem csupán a gondozott gyermek van a fókuszpontban hanem a gyermeknek egész családja is. Magzati kortól a veszélyeztetett várandós anya gondozásától egészen az időskorúak ellátásáig, segítéséig terjed munkavégzése. A családsegítő kolléga elsősorban preventív jelleggel van jelen a család életében – fejtette ki Mozer Boglárka, a Család- Gyermekjóléti Szolgálat vezetője.

TÁBOROK, ADOMÁNYOK A konferencián a gondozási tevékenységgel kapcsolatban elhangzott például, hogy az elmúlt évben prevenciós programokkal, nyári napközivel, focikupa és táborozások szervezésével színesítették a gyerekek nyári szünetét. Ezen felül rendszeresen ruhaadományokat kapnak a rászorulók, illetve Mikulás és Karácsony közeledtével az oktatási intézményekkel közösen „cipős-doboz akció”-t szerveznek, így kisebb ajándékokkal lepik meg a gondozott rászoruló családokat.

TERVEK A Család és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai a 2017. évben szeretnének még aktívabban bekapcsolódni a települések, illetve az intézmények életébe, hogy még hatékonyabban nyújthassanak segítséget beavatkozást igénylő gyermekeknek, aktív korúaknak, nyugdíjasoknak.
Az ülésen Szarka Melinda, a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ vezetője szintén beszámolt röviden az elmúlt év legfontosabb történéseiről és az idei tervekről.
A konferencia második részében a jelenlévők a közös munkát segítő, építő gondolatokat és terveket osztották meg egymással.
B. K.

Kapcsolódó hírek