Ugrás a tartalomhoz

Eredményesen szolgáltak (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Több mint 4000 órát töltöttek szolgálatban a közterületeken a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület tagjai 2016-ban. A rendvédelmi szervezet ünnepi közgyűlését március 17-én rendezték meg.

Elsőként Köteles János elnök számolt be a tavalyi évről. Felsorolta azokat a városi rendezvényeket, köztük nemzeti ünnepeket, kiemelt turisztikai eseményeket és civil szervezetek rendezvényeit, ahol a polgárőrök részt vettek a biztosításban. Ezen felül a Zsóri üdülőterületen, a Klementinán és a város határában lévő zártkertekben őrizték a rendet, továbbá a térfigyelő-rendszer ellenőrzését is elvégezték. Lovas szolgálatot ketten láttak el az elmúlt évben. Az elnök kiemelte, a 30 fős szervezet tagjai mintegy 1000 alkalommal voltak szolgálatban, ezalatt összesen 4183 órát teljesítettek.
Újdonságként kerékpáros polgárőrökkel is találkozhatott a lakosság, ugyanis az önkormányzat az éves, 1 millió forintos támogatáson felül 200 ezer forinttal segítette a polgárőröket, ebből tavaly négy jól felszerelt biciklit vásároltak. Elhangzott, hogy az önkormányzat mellett a megyei szövetség 300 ezer forinttal, az Országos Polgárőr Szövetség pedig 132 ezer forinttal támogatta a kövesdi szervezet munkáját. Elhangzott még, hogy szeptember 16-án együttműködési megállapodást írtak alá a polgárőrök a Szent István Katolikus Általános Iskolával, így a két mezőkövesdi és három egri középiskola után tovább bővült az oktatási intézmények köre. 
Köteles János megköszönte a támogatást, továbbá kiemelte, hogy a tagok önkéntes alapon, anyagi juttatások nélkül végzik a munkájukat, amiért köszönetet mondott mindenkinek.

 
 
HOZZÁSZÓLÁSOK Az elnöki, valamint a pénzügyi beszámoló után a meghívott vendégek mondták el véleményüket a polgárőrség munkájával kapcsolatban.
Szerencsi Árpád rendőr alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy az előző évekhez hasonlóan szorosan együttműködnek a polgárőrökkel. A rendvédelem mellett a rendezvények biztosításában is nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak számukra, amiért a polgárőröknek és családjaiknak is köszönetet mondott.
Dr. Fekete Zoltán polgármester kiemelte, a statisztikai adatok bizonyítják, hogy sokat javult a közbiztonság a városban, ehhez a rendvédelmi szervezet munkája is nagyban hozzájárul. A városvezető köszönetet mondott mindenkinek és az önkormányzat további támogatásáról biztosította a szervezetet.

ORSZÁGOS TÁMOGATÁS Cseh László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke kiemelte a polgárőrség munkájának fontosságát. Elmondta, a tagok nagy segítséget nyújthatnak a települések, az iskolások és az idősek védelmében egyaránt. Hozzátette, a polgárőrség szerepe megnőtt a közbiztonság területén, fokozták pl. a zárt kertek védelmét. Hangsúlyozta, a kormány idén is 1 milliárd forinttal támogatja az országos szervezetet, melyből a megyei, valamint a településeken működő rendvédelmi szervek, köztük a mezőkövesdi is kapni fog majd támogatást. Ezen túl a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét.

HÁRMAS EGYSÉG Tállai András miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, egy településen akkor működhet jól a közbiztonság, ha az önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség szorosan együttműködik egymással és ez Mezőkövesden példásan működik. A politikus a köszönetnyilvánítás mellett felajánlotta segítségét a polgárőröknek.
Az ünnepség végén a jubiláló, 5, 10, 15 és 20 éves polgárőri tagsággal rendelkezőket jutalmazták. Az elismerő oklevelet és az ajándékot Cseh László és Köteles János adta át.
B. K.

Kapcsolódó hírek