Ugrás a tartalomhoz

Száz éves az Alma Mater

Mezőkövesd hírei

Idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola. Ennek alkalmából jubileumi ünnepséget szerveztek szeptember 16-18. között.

Az 1911-ben megalakult Gimnázium centenáriumi programsorozatát pénteken a központi ünnepség nyitotta meg, ahol elsőként Juhász Jánosné iskolaigazgató mondott köszöntőt. 

Az intézmény vezetőjének gondolatai után dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkára mondott ünnepi beszédet, amelyben érintőlegesen beszélt a szavazás előtt álló közoktatási törvényről is. 
Ezt követően avatták fel az iskola új zászlaját, amelyet a régi lobogó mintájára Zeleiné Pap Bernadett népi iparművész készített el. Dr. Fekete Zoltán polgármester avatóbeszédében a zászló fontosságát, a Gimnázium történetében elfoglalt helyét hangsúlyozta. 
Az avatás után Gordos Attila református lelkész, dr. Berkes László és dr. Medvegy János megáldotta, illetve felszentelte az iskolazászlót. A szentelést követően a Gimnázium öregdiákjai nevében Sebe Istvánné zászlóanya emlékszalagot kötött a felszentelt lobogóra.

Elismerések

Idén az Önkormányzat Mezőkövesd Város Díszpolgára elismerő címet adományozott Nagy István, nyugalmazott igazgatónak, amelyet az ünnepség keretében dr. Fekete Zoltán adott át számára. Nagy István 1967-1990 között, 23 évig töltötte be a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola igazgatói tisztségét. Vezetése alatt, főleg a ’70-es években jelentős felújítások, korszerűsítések folytak az intézménynél, amelynek köszönhetően az ország egyik legkorszerűbb gimnáziuma készült el. Az osztálytermek mellett szaktantermeket, előadótermeket alakítottak ki, és akkor készült el az iskola sportudvara is. Szintén ebben az időben vezették be a közgazdasági képzést pénzügyi és ügyviteli ágazaton. Az itt végzett tanulók mind az ügyintézői munkában, a tovább tanulók pedig a felsőoktatási intézményekben is sikerrel helytálltak. Igazgatósága idején, 1969. évben indult el a nagy sikerű fizika tagozat, így a neves orvosi szakok mellett a műszaki egyetemek esetében is magas felvételi arányt ért el az intézmény. Vezetői tevékenysége mellett oktatói, pedagógusi munkája is példaértékű. Nagy István mindig is vallotta: „csakis annak a tanárnak van tekintélye a diákok előtt, aki következetes, igényes, szaktárgyát-szakmáját szereti, tanítványaihoz szigorral, ugyanakkor szeretettel közelít”. Vezetése alatt ezt a hitvallását tantestületével is képes volt elfogadtatni. Az iskolai munka mellett a közéletben is tevékenykedett és tevékenykedik ma is. Tagja az Öregdiákok Baráti Körének és a Városszépítő Egyesületnek, a taggyűléseken rendszeresen fogalmaz meg jobbító szándékú véleményt, javaslatot. Nyugdíjazását követően iskolájához mindig hű maradt, azt lehetősége és ereje szerint mindig segítette. Olyan fáradhatatlan pedagógus, akinek hivatása és a diákok iránti szeretete mélyen a szívében ivódott. Munkássága példaértékű valamennyi pályatársa számára. 
„Pro Urbe” -díjat vehetett át Kocsis Béla, aki 1959-ben kezdte meg munkáját a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában matematika- ábrázoló-geometria végzettséggel. 1975-től 1990-ig igazgató helyettese, 1990.-1996-ig, - nyugdíjba vonulásáig - igazgatója volt az intézménynek. Fiatal tanárként részt vett az iskolai színjátszó kör munkájában, később is támogatta ennek működését. Szakképzésért felelős igazgatóhelyettesként szervezte a tanulók nyári szakmai gyakorlatát, emellett tartotta a kapcsolatot a megye és a város gazdálkodó szervezeteivel. Nyugdíjasként is aktív kapcsolatot ápol az iskolával, rendszeresen részt vesz az intézményben szervezett programokon. 1990-től 1994-ig az Önkormányzat Művelődési és Oktatási Bizottságának tagja, aktív résztvevője a helyi Civil szervezetek életének. Munkásságával hozzájárult a Gimnázium szellemiségének fenntartásához, az ott folyó nevelő munka színvonalának emeléséhez. 
Az ünnepség zárásaként Sorki Dala Andor egy – édesapja,Dala József által festett – képet ajánlott és adott át a jubiláló középiskolának. 

Emléktábla- és teremavatás
A program ezt követően az intézmény aulájában folytatódott, ahol elsőként Vámos Zoltán alpolgármester avatta fel és leplezte le a Gimnázium fennállásának 100. évfordulójára állított emléktáblát. Táblát avattak Bayer Róbert emlékére, akinek pályáját Répászky Zoltán öregdiák méltatta. A harmadik leleplezett plakett dr. Vinkovits Sándor munkássága előtt tisztelet. Az egykori pedagógus életét Herkely György öregdiák ismertette a jelenlévők előtt. Az emléktábla-avatást követően Vinkovits Sándor leszármazottja bejelentést tett, miszerint Vinkovits Sándor Ösztöndíjat alapítottak, mellyel a rászoruló gimnáziumi diákokat kívánják támogatni. 
A centenárium keretében egykori tanárok után nevezték el az iskola tantermeit. Így ezentúl a díszterem dr. Papp Zoltán, a magyar szakterem Benkóczy György, a történelem terem Zupkó Béla, a német nyelvi terem dr. Lukács Gáspár, az angol nyelvi terem Szabó János, a természettudományi előadó Répászky Tivadar, a fizikai szakterem Hancsók Kálmán, a földrajzi szakterem dr. Vinkovits Sándor, a művészeti szakterem Dala József, míg a tornaterem Schumy Géza nevét viseli. A szaktermek avatásán egy-egy öregdiák emlékezett vissza a Gimnáziumban eltöltött esztendőkről, valamint arról a pedagógusról, amelyről az adott termet elnevezték. 
Mindemellett a díszteremben nyílt egy kiállítás, ahol az intézmény jubileumával kapcsolatos alkotások, régi zászlók, az egykori kápolna freskóját megörökítő kép, valamint a Roszkos Lajos által készített iskola épületének makettje tekinthető meg. 

Gálaműsor
 
A programsorozat első napjának zárásaként Gálaműsorral várták a jeles eseményre érkezőket. Az est háziasszonya Gáspár Judit öregdiák volt. A műsor során a Szent Imre Tagiskola diákjai Szent László király életét, legendáit idézték fel, míg az iskola jelenlegi és egykori diákjai verses, zenés, énekes produkciókat adtak elő. A gála során közreműködött még a MASZK, a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület, valamint a Matyó Néptáncegyüttes.
Az este során mutatták be a Gimnázium jubileumára készült „Kőbe zárt angyalok- a Matyó Gimnázium története” című filmet, melyet Szekeres Csaba öregdiák rendezett. A film levetítése előtt dr. Hajdu András alpolgármester mutatta be az alkotást. 


Megemlékezés, találkozók

Szeptember 17-én 10 órától a temetőben emlékeztek meg az elhunyt gimnáziumi tanárokról, ahol Kocsis Béla nyugalmazott igazgató és Pető Istvánné, a Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke mondott beszédet. 
A délelőtt során az iskola területén sportprogramokkal, például régi idők tornájával, labdarúgó-, röplabdamérkőzésekkel, családi vetélkedőkkel várták az intézmény jelenlegi és már végzett tanulóit. Ezekkel párhuzamosan osztálytalálkozók, kiskonferenciák, valamint egykori tanárokkal való találkozások zajlottak az iskola falain belül. 
A programsorozat második napjának zárásaként bált rendeztek a Városi Sportcsarnokban, melynek szintén egy öregdiák, Orosz Barbara volt a háziasszonya. 
A este fővédnöke Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára volt. A bál védnöke volt még dr. Fekete Zoltán polgármester, valamint prof. dr. Papp Zoltán, egyetemi tanár, igazgató, öregdiák. Az esti műsorban közreműködött Csézy énekművész, valamint Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai-díjas Érdemes művész. A vacsorát követően a zenét és a jó hangulatot a Randevú zenekar szolgáltatta. 
A centenáriumi rendezvény harmadik, egyben zárónapjának délelőttjén ökumenikus istentiszteletet tartottak a Gimnáziumban végzett, egyházi pályára lépett öregdiákok részvételével a  Szent László templomban. A szentmise után újból levetítették a jeles évfordulóra készített Kőbe zárt angyalok című filmet. 

Kapcsolódó hírek