Ugrás a tartalomhoz

Fejlesztések a kistérségben

Mezőkövesd hírei

Mintegy 12 milliárd forintos szennyvízhálózat-fejlesztés fog elkészülni 2019 végére a választókerületben – tájékoztatott Tállai András országgyűlési képviselő a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás tanácsülésén.

A társulás 2016-os zárszámadásáról, valamint a tavalyi évben végzett munkájáról szóló előterjesztéseket fogadta el a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás tanácsa május 26-ai ülésén, majd a kistérséget érintő fejlesztésekről Tállai András, a térség országgyűlési képviselője tájékoztatta a polgármestereket. 

Mintegy 12 milliárd forintnyi szennyvízberuházás 2019 végére 5 társulásban, 4 milliárd forint értékű útfejlesztés a következő másfél évben, csapadékvíz-elvezetés, turisztikai fejlesztések és számos önkormányzati intézmény felújítása várható.

– A társulás tekintetében kiemelkedő a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (a kistérség részére 9 milliárdnyi nyertes pályázat I. ütemben), melynek keretében mintegy 3 milliárd forintos fejlesztést jelent a mezőkövesdi laktanya és repülőtér energiaellátása, valamint a Bükkzsérc-Mezőkövesd kerékpárút megépítése. A szennyvízberuházás kapcsán érintett az összes társulási település, ahol még nincs csatorna, például Egerlövő (megyén túli társulásban), illetve Bükkábrány és térsége, mely magában foglalja Tibolddarócot, Kácsot, Borsodgesztet, Csincsét és Vattát. 2019. december 31-ig be is fejeződnek ezek a beruházások, mely az összes érintett községet egybevéve 12 milliárd forintos fejlesztést jelent. Országos viszonylatban is kiemelkedően szerepelt a pályázatokon a dél-borsodi térség, hiszen 5 társulásban is nyertes szennyvízpályázatot tudhat magáénak a régió – ismertette a honatya.

Összesen 54 km útszakasz újul meg Mezőkövesd és térségében a következő másfél évben mintegy 4 milliárd forint értékben, melyből 1,6 milliárd TOP-os fejlesztés, 1,6 milliárd hazai programból, illetve BM-forrás és egyedi kormánydöntés segítségével valósul meg. 

Sz. B. Á.

Kapcsolódó hírek