Ugrás a tartalomhoz

A költészetet ünnepelték

Mezőkövesd hírei

Bemutatták Holló József új, Lélekmagányban című verseskötetét szeptember 12-én a Gépmúzeum Gazdaházában.

Az eseményen Kiss Mátyás, a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a rendezvény házigazdája Hajdu Imre író, újságíró ismertette a költő életét, munkásságát. Elmondta, e jeles napon nem csak a művész új, hatodik kötetét, hanem magát a költészetet is ünnepeljük, továbbá megosztotta a hallgatósággal egyebek mellett Sören Kierkegaard filozófus gondolatait a költői sorsról és a költészet nehézségeiről. Holló József is úgy véli, hogy az írás kegyetlen tud lenni, hiszen lelkileg lecsupaszodnak a művészek, legmélyebb érzéseiket is megmutatják az olvasóknak, de mégis, csakis őszintén lehet írni: ezt ő sem tette és nem is fogja soha másként tenni.
A költő viszonylag későn, az 50-es éveinek közepén kezdett írni, de mint mondja, a műszaki pályán eltöltött idő abban segített, hogy a lírában és versben is pontosabb legyen. Ma is azokból a gyerekkori élményekből táplálkozik, amelyeket Mezőnagymihályon élt át, valamint felesége a legfőbb múzsája. 
A bemutatón a költő több részre osztott művének minden szakaszából hallhattunk verseket, amelyeket maga a szerző, valamint Szíki Károly, az egri Gárdonyi Géza Színház művésze szavalt el. Továbbá két megzenésített verset adott elő Máriás Gábor zongorista, zeneszerző. A rendezvényen Teleki Klára művészetpártoló is szólt a megjelentekhez, a kötet borítója is az ő munkáját dicséri. A bemutató zárásaként Kiss Mátyás ajándékokat adott át a meghívott vendégeknek, majd pedig az érdeklődők meg is vásárolhatták a verseskötetet, amit szívesen dedikált mindenkinek az író.

D.Anett

Kapcsolódó hírek