Ugrás a tartalomhoz

TÁJÉKOZTATÓ a PÁLINKA magáncélú főzésének szabályairól

Mezőkövesd hírei

Az a személy, aki otthon pálinkát állít elő (magánfőző), a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés (pálinkafőző) feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz – a hatóság által rendszeresített nyomtatványon. Mezőkövesden az önkormányzat  adócsoportjához (Mezőkövesd, Mátyás király út 112.). Az önkormányzati adóhatóság a bejelentésről értesíti az illetékes megyei/fővárosi adó- és vámigazgatóságot.

Az adó-és vámhatóság az önkormányzati adóhatóság értesítését követően párlatjegyet ad ki, mely egy olyan igazoló szelvény, amely adójegyenként egy liter párlat (pálinka) előállítására jogosítja a magánfőzőt. A párlatjegy 700 forint, egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát figyelembe véve. 

A magánfőzőnek legalább 5 párlatjegyet kell beszereznie. Tárgyévenként legfeljebb 86 darab párlatjegyet lehet igényleni, és ennek megfelelő mennyiségű párlat (86 liter) állítható elő. Amennyiben a magánfőző az igényelt mennyiségnél több párlatot állít elő, akkor a tárgyév végéig be kell szereznie a többletmennyiség utáni párlatjegyeket az állami adó- és vámhatóságtól azzal, hogy az éves mennyiségi korlátot ilyen esetben sem lehet túllépni.

Az önkormányzati adóhatóság azt a természetes személyt, aki a desztillálóberendezés bejelentése vagy párlatjegy beszerzése nélkül végzi a párlat előállítását (pálinkafőzést), vagy a desztillálóberendezés jogszerű birtoklása megállapításához szükséges adatok tekintetében valótlan adatokat ad meg, felszólítja, hogy jogszabályi kötelezettségének tegyen eleget 15 napon belül. Amennyiben a magánfőző a felszólításnak határidőig nem tesz eleget, az önkormányzati adóhatóság 200 ezer forintig terjedő bírsággal sújtja. Ha a hatóság a magánfőzés szabályainak ellenőrzése során az évente előállítható mennyiségi korlát túllépését észleli, erről haladéktalanul értesíti az állami adó- és vámhatóságot.

További információk találhatók az alábbi elérhetőségen:

Kapcsolódó hírek