Ugrás a tartalomhoz

Ülésezett a testület (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A mezőkövesdi iskolák tanévkezdéséről szóló tájékoztatót és az ülésen megjelent intézmény-vezetők ismertetőjét is meghallgatták a  városatyák szeptember végi ülésükön, emellett elfogadták az október 23-ai megemlékezés programtervét és költségvetését, majd szavaztak egyebek mellett a Mezőkövesdi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodásának módosításáról is.

 
 
Dr. Fekete Zoltán polgármester az ülés elején összefoglalta az elmúlt időszak rendezvényeit, valamint beszámolt a városban zajló beruházásokról és pályázatokról is. Az önkormányzat a „Matyók Székelyföldön” című programjával 1 millió forintot nyert testvér-települési programok és együttműködések támogatására kiírt pályázaton, melynek keretében Kézdivásárhelyen mutatták be a matyó hagyományokat. A Bárdos Lajos Tagiskola mintegy 440 millió forintos beruházásnak köszönhetően újulhat meg, az intézmény energetikai fejlesztése is megvalósulhat. A városvezető elmondta, hogy a Zsóry fürdő csúszdaparkjának, valamint a kollégium konyhájának műszaki átadása is megtörtént, továbbá megkezdődtek a főutca felújítási munkái is. Elhangzott továbbá, hogy az Erzsébet királyné út mentén a Hoór patak mellett új játszóteret alakítottak ki, a Petőfi utcai játszóteret pedig körbekerítették, a Sára utcában felújítják a járdát és a betonelemgyártó épület felújítása is folyamatban van. 

MÓDOSÍTÁSOK Az első pontban az önkormányzat idei költségvetéséről szóló rendeletének módosítását fogadta el a testület. A képviselők szavaztak a a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának változtatásáról is, amelybe Szentistván július 9-én megválasztott új polgármesterének neve kerül be. Továbbá a Mezőkövesdi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodását is kiegészítették a község csatlakozása miatt. Október 1-jével változik a közszolgáltató, emiatt módosították a megállapodást, miszerint a tagönkormányzatok nevében maga a Társulás köti meg a közszolgáltatási szerződést minden társult tagra kiterjedő érvénnyel. 

TERVEZETEK A testület elfogadta az október 23-ai ünnepség programtervezetét és költségvetését. A rendezvényt a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. szervezi, a Közösségi Házban megtartott műsort Sándor Dalma gimnáziumi tanár rendezi. Az esemény ünnepi szónokának dr. Gulyás Gergelyt, az Országgyűlés alelnökét kérték fel. A város közbeszerzési eljárást indít hó-eltakarítási és síkosság-mentesítési feladatok ellátására a 2017./2018. és a 2018./2019. évi téli időszakban. Az önkormányzat feladatait – egyebek mellett a járdák, kerékpárutak, gyalogutak és közterületek eltakarítását – a VG Zrt. végzi, az önkormányzati fenntartású közutak takarítását pedig a közbeszerzési eljárás nyertese. Az ÉRV Zrt. által 2018-2032. évekre előkészített 15 éves gördülő fejlesztési terv elfogadása volt a következő napirendi pont. A terv a két víziközmű rendszer (ivóvíz és szennyvíz) tekintetében külön tárgyalja a rövid-, közép- és hosszú távú fejlesztéseket. A rövid távú tervben a legfontosabb feladat az ivóvízvezeték kiváltása a Kisjankó Bori és a Salamon utcákban, továbbá a város szennyvízcsatorna hálózatának állapotfelmérése, majd a hibák kijavítása a következő évekre ütemezve. A testület az előterjesztést megtárgyalta, a fejlesztési tervben foglaltakkal egyetértett. 

ÉVKEZDÉS A következőkben az oktatási intézmények szeptemberi iskolakezdéséről szóló tájékoztatókat vették tudomásuk a városatyák, valamint meghallgatták a megjelent intézményvezetők beszámolóit is. Juhász Jánosné igazgatónő az iskolában folyó képzésekről, Gál János igazgató pedig egyebek mellett az iskolaotthonos oktatásról tájékoztatta szóban a testületet. 
Az önkormányzat új pályázatot ír ki az Illyés Gyula u. 8. 1/1. szám alatti ingatlanra, az addigi bérleti szerződést megszüntetik, továbbá a Matyóföldi Íjász Egyesület is felmondta szerződést, amelyet a Tesco mögötti lőtér használatára kötött az önkormányzattal. Sürgősségi indítvány keretében tárgyalták a Barack u. 46. és 48. szám alatt található ingatlanok elbontását, mely munka után hasznosítják a területet. 

D. A.

Kapcsolódó hírek