Ugrás a tartalomhoz

Intézményvezetői értekezlet Girincsen

Mezőkövesd hírei

A Mezőkövesdi Tankerületi Központ 2017. október 3-án, szerdán intézményvezetői értekezletet tartott Girincsen ahová a tankerület minden iskolájából érkeztek a vendégek.

Emlékeznek még Dőry Katalinra és gróf Buttler Jánosra Mikszáth Kálmán: Különös házasság című művének főhőseire? Igen, igen! Azt azonban kevesen tudják, hogy ez a regény a girincsi Dőry kastélyban játszódott. Igaz, kicsit kiszínezve. 1792 nyarán esküdtek és 4 évig boldog házasságban éltek hőseink, majd csak aztán következett a 35 éves válóper. A kastély napjainkban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Módszertani Intézmény székhelyintézetének ad otthont Kányási Hedvig vezetésével. A 7 intézménynek összesen 807 tanulója van. Szívesen választják a szülők az EGYMI iskoláit és tagintézményeit, ahová a gyerekek a sérüléseiktől függően 3-23 éves korukig járhatnak. Ezekben az iskolákban nagyon komoly munka folyik, hiszen a megye egész területéről fogadnak speciális ellátást igénylő gyerekeket. Igaz földrajzilag messze esnek egymástól mégis intézményvezető asszonynak sikerült leküzdeni a távolságot és nagyon ügyesen összefogni az EGYMI-t.  
Kányási Hedvig elmondta, hogy ezen intézmények erőssége, hogy tapasztalt gyógypedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel: nagyszerű dolog, hogy a Mezőkövesdi Tankerületi Központ vezetője Bozsikné Víg Marianna gyógypedagógus révén segítő munkatársként van jelen az iskola, a gyermekek életében és ezzel nagyban segíti a mindennapi munkát. Nagyon komolyan vesszük a tehetséggondozást, ugyanis mindenkinek szüksége van egy kis figyelemre, egy kis sikerélményre. A mi tanulóink között is vannak nagyon tehetséges gyerekek. Úgy gondolom, ezt az oldalukat erősíteni kell, hogy ők is megtapasztalják a sikert úgy, mint egészséges társaik. Mi is megemlékezünk az állami és egyházi ünnepekről, amelyen a tanulóink lépnek fel. Nagyon sok programot szervezünk gyermeknap, farsang, sportnap, hogy csak néhányat említsünk. Nagyon szeretik a karácsonyi ünnepséget, a télapót vagy a ballagást. Megpróbálunk valami pluszt adni ezeknek a gyerekeknek, hogy boldogabban teljenek a mindennapjaik.  - fejezte be mondanivalóját Kányási Hedvig, aki a résztvevőknek bemutatta az intézmény rendszerét, és az ott folyó munkát. Intézményvezető asszony felhívta a figyelmet arra is, hogy az EGYMI tagintézményei gyönyörű környezetben, gyönyörű épületekben működnek, amelyek egyben turisztikai látványosságok is. Kurityán, Ózd, Sály, Sátoraljaújhely és Sárospatak. Tanösvényeik, kastélyaik, erdei iskoláik tökéletes helyek osztálykirándulásokra. Tornanádaska lenyűgöző vidéke a túrázni vágyók paradicsoma, ahonnan át lehet ugrani Szlovákia vadregényes hegyoldalait is megmászni.
Különleges emberek azok a dolgozók, nevelők, akik ezekben az intézményekben végzik munkájukat, hiszen ezek a gyerekek több odafigyelést, több türelmet és empátiát igényelnek, mint egészséges társaik. 
A felszólalásokat az Oktatási Hivatal Miskolci Pedagógiai Oktatási Központ két referense folytatta.   Máté Zsolt a 2017-ben lezajlott képzésekről, továbbképzésekről beszélt. A képzési referens elmondta, hogy 20 képzést szerveztek az évben, amelyen több mint 300 pedagógus vett részt. Kollégája Joó István a köznevelési intézeteket érintő ellenőrzésekről adott tájékoztatást. Ezeknek az ellenőrzéseknek a fő célja a köznevelési rendszerben működtetett központi nyilvántartási rendszerek adat minőségének javításával, a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulókra vonatkozó jelzések pontosítása, validálása és így a végzettség nélküli iskola elhagyás csökkentéséhez való hozzájárulás.

Derekasné Orosz Andrea a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola intézményvezetője, aki szakértőként is járja a környéket a pedagógusok önértékeléséről, a vezetői feladatokról tartott előadást.
  A délutáni program Bozsikné Víg Marianna igazgató asszony tájékoztatásával folytatódott, aki beszélt arról, hogy a Klebelsberg Központ kérésére sajtóreferenseket kellett kinevezni a tankerületeknek. Ez a mezőkövesdi központban is megtörtént. Október 17-én évértékelő háttérbeszélgetést tartanak 4 intézményvezető és a média képviselőivel. A tankerület vezetője többek között tájékoztatást adott az EFOP-os pályázatokról ugyanis a tankerülethez tartozó szinte minden iskola több tízmillió forintot nyert, amelyből megkezdődhet az intézmények felújítása, korszerűsítése és fejlesztéseket is végezhetnek. Természetesen szó esett a Fejlesztési Terv elkészítéséről is. 
A tankerület dolgozói beszámolót tartottak a pedagógusok béremeléséről, a kinevezésekről, a 2018-as költségvetési terv előkészítéséről. Szóba kerültek működtetési, valamint tanügyi feladatok is.
A Mezőkövesdi Tankerületi Központ mindig törekedett arra, hogy ezek az értekezletek más és más helyszínen kerüljenek megrendezésre megismerve így egymás intézményeit, az ott folyó munkát, valamint az ott dolgozó munkatársakat, kollégákat, legyőzve így a földrajzi távolságokat.
 FBB

Kapcsolódó hírek