Ugrás a tartalomhoz

Könyvtári könyvbemutató (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A 6. (Württemberg) huszárezred az 1848-49-es szabadságharcban című kötetet mutatták be október 5-én a Városi Könyvtárban az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretében.

Az esemény elején Kinczel Brigitta, a Városi Könyvtár vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Horváth Bélának, a könyv szerzőjének, akivel Takács Norbert, a MASZK elnöke beszélgetett. Az előadás során megtudhattuk, hogy a szerzőt főiskolai szakdolgozati témája inspirálta az írásra és az, hogy az 1890-es években megírták a huszárezredek történetét, de a szabadságharc alatti eseményeket kihagyták. A könyv 14 év alatt készült el, két részletben dolgozott rajta az író. A találkozón hatalmas lelkesedéssel mesélt a huszárok tulajdonságairól, az ezred életéről, a szabadságharc alatti tevékenységének történetéről. A 6. huszárezredet 1740-es években gróf Károlyi Sándor volt kuruc generális állította fel saját pénzén, később az ezred tulajdonosa 1814-ben Württemberg királya lett, innentől kezdve 1849-ig megtartotta az elnevezését. Az ezred tisztikarának tagjai kiválóan megállták helyüket, például Répásy Mihály és Lenkey János tábornokok lettek. Lenkey János századáról a forradalom leverésének emléket állító film is készült a 80 huszár címmel, amelyhez Horváth Béla hozzáfűzte: a diákok mindenképp nézzék meg, ha idejük engedi. A 6. huszárezred számos csatát és ütközetet vívott és nyert meg, méltán nevezhetjük őket a szabadságharc legkiválóbb lovas alakulatának. 
A program során a többnyire 11. osztályos diákok felmerülő kérdéseiket is feltehették az írónak, aki készséggel válaszolta meg azokat. 

D. A.

Kapcsolódó hírek