Ugrás a tartalomhoz

„Legyen a zene mindenkié!” – Kodály Zoltánra emlékeztek (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Hangversenyt adtak a zeneiskola növendékei a Kodály-emlékév alkalmából október 25-én az Alapfokú Művészeti Iskolában. A rendezvényen egyebek mellett a zeneszerző műveiből hallhattunk válogatást többnyire fúvós hangszereken előadva.

 
 
Az idei tanév első növendék hangversenyét tartotta meg a zeneiskola, a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző halálának 50., születésének 135. évfordulója tiszteletére. A koncert méltó nyitányaként Háry János daljátékból hallottunk részletet gyermekkórus előadásában, majd Nyikes Nikoletta gitártanár köszöntötte a jelenlévőket és konferálta fel a zenészpalántákat. A műsor első felében Kodály furulya, zongora és rézfúvós hangszerekre írt zeneműveiből játszottak válogatást a növendékek, de felcsendültek a zeneszerző tanítványa, Szőnyi Erzsébet és barátja, Bartók Béla tollából származó dallamok is. A műsorszámok között Nyikes Nikoletta szólt néhány szót Kodály Zoltánról, kiemelte, számára a Kodály-módszer legfontosabb gondolata: legyen a zene mindenkié.
– Mindenkinek van hangszere, ami születésétől fogva csak az övé: az énekhangja. Nagyon jó lenne, ha ezt a mindennapokban a felnőttek is tudnák és mernék használni. Szerintem Kodálynak nem módszere volt, hanem hite és eszközöket adott a kezünkbe ahhoz, hogy ezt a hitet – amit mindannyian egy picit örököltünk, hiszen csodálatos népzenei hagyományunk van – tudjuk is gyakorolni – összegezte Nyikes Nikoletta, az Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára.

A hangversenyen egyebek mellett Bach parasztkantátájából is hallottunk egy részletet, valamint Dvoøák Melódiá-ját játszotta el nekünk csellón Titkó Flóra Ilona, aki versenyre készül.
– A XV. Friss Antal Országos Gordonkaverseny első, debreceni fordulója jól sikerült, most a következő fordulóra készülök, amit Szolnokon rendeznek meg november közepén. 8 éve csellózom, főleg a zeneiskolai rendezvényeken lépek fel, ezeket hasznosnak tartom, mert mindig tanulok abból, ha visszahallgatom magam – mondta el Titkó Flóra Ilona.

A Kodály kezdeményezésére kidolgozott Kovács-módszert is bemutatták a hangversenyen, amely megkönnyíti a muzsikusok életét, valamint az ülőmunkát végzőknek is hasznos lehet. A módszerből kiemelt gyakorlatsorozattal örvendeztették meg a közönséget, amely után felfrissülve hallgatták végig a műsor záró felét.

D.A.

Kapcsolódó hírek