hu en de pl
ma 2020. november 25. (szerda) 08:46 Katalin névnapja van

Helyi foglalkoztatási paktum a Mezőkövesdi járásban

 

 

A Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás „Helyi foglalkoztatási paktum a Mezőkövesdi járásban” címmel támogatási kérelmet nyújtott be a TOP-5.1.2–15 számú „Helyi foglalkoztatási együttműködések” tárgyú pályázati felhívásra, mely TOP-5.1.2-15-BO1-2016-00001 azonosító számon 336 millió Ft támogatásban részesült.

 

Kedvezményezett: Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás

Projekt címe: Helyi foglalkoztatási paktum a Mezőkövesdi járásban

Elnyert támogatás: 336 000 000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt azonosítószáma: TOP-5.1.2-15-BO1-2016-00001

Pályázati felhívás: TOP-5.1.2-15 Helyi foglalkoztatási együttműködések

Támogatási szerződés hatályba lépése: 2017.06.15.

Projektmegvalósítás időszaka: 2017.07.03-2020.06.30.

 

Projekt tartalma és célja röviden:

A Mezőkövesdi járás 23 települését (Bükkábrány, Bogács, Borsodgeszt, Borsodivánka, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Csincse, Egerlövő, Kács, Mezőnagymihály, Mezőkeresztes, Mezőkövesd, Mezőnyárád, Négyes, Sály, Szentistván, Szomolya, Tard, Tibolddaróc, Tiszabábolna, Tiszavalk, Vatta) tömörítő Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatallal konzorciumban helyi foglalkoztatási paktum létrehozását és foglalkoztatási program megvalósítását tűzte ki célul a Mezőkövesdi járás területére kiterjedően a projekt keretében.

A projekt közvetlen célja a Társulás településeit lefedő, széleskörű partnerségen alapuló foglalkoztatási együttműködés (paktum) létrehozása és a kialakított stratégia mentén képzési és foglalkoztatási program megvalósítása a munkaerőpiac bővítése érdekében. A megvalósuló munkaerő-piaci program célja a paktumok szerinti keresletnek megfelelő munkaerő biztosítása, az adott térségben munkát vállalni szándékozó, álláskereső hátrányos helyzetű személyek és inaktívak foglalkoztathatóságának javítása, nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésének támogatása. A projekt össze kívánja hangolni a térség munkaerőpiacán megjelenő munkaerőkeresletet és munkaerőkínálatot.


A program célcsoportja a Társulást alkotó településeken élő (lakcím alapján) álláskereső hátrányos helyzetű személyek és az inaktívak. A programba vonás szempontjából hátrányos helyzetűnek minősülnek:

– Alacsony iskolai végzettségűek (Legfeljebb általános iskolai végzettség)

 25 év alatti fiatalok, vagy 30 év alatti pályakezdő álláskeresők

 50 év felettiek

 GYED-ről, GYES-ről, ápolási díjról visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek

 Foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők

 Tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek (a munkanélküliségben töltött időtartamba az álláskeresés és a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartama is beszámítható)

 Megváltozott munkaképességű személyek

 Roma nemzetiséghez tartozó személyek


Az inaktívak csoportját jellemzően az érintett településeken élő nem regisztrált álláskeresők jelentik. A projekt támogatja a célcsoport munkaerőpiaci részvételét és a képzéssel egybekötött munka-tapasztalatszerzést.

 

A program megvalósulása hosszútávon hozzájárul az Európa 2020 Stratégia által a foglalkoztatás területén megfogalmazott célkitűzések megvalósulásához, valamint a területi sajátosságokon alapuló fejlettségbeli különbségek mérsékléséhez, és a foglalkoztatási szint emeléséhez.

 

A program keretében vállalt indikátorok:

A foglalkoztatási paktum keretében munkaerőpiaci programokban résztvevők száma: 220 fő

A foglalkoztatási paktum keretében álláshoz jutók száma: 72 fő

A foglalkoztatási paktumok keretében álláshoz jutók közül a támogatás után hat hónappal állással rendelkezők száma: 47 fő

A Társulás települési önkormányzatain túl a paktumba bevonásra kerülnek a nevezett településeken működő, a paktumban részt venni szándékozó vállalkozások és civil szervezetek, valamint a BAZ Megyei Önkormányzat és a Magyar Kereskedelmi Iparkamara.

A Mezőkövesdi járás helyi térségi paktum létrehozása és tevékenysége során kiemelt fontosságú a megyei paktummal való koordináció az időbeli megvalósítás, az ágazatok, vállalkozáscsoportok, szakmacsoportok, foglalkoztatási célcsoport, illetve az egyedi vállalkozások foglalkoztatási igényeinek kielégítése tekintetében, melyek a paktumszervezet felállítása és működése során egyeztetésre kerülnek, annak érdekében, hogy a paktumok között ne legyen ágazati és területi átfedés és lefedjék a megye teljes területét. A megyei és helyi paktumok a kommunikációjukat is összehangolják. A megyei paktumról bővebb információ a https://www.bazpaktum.hu/ elérhetőségen található.

A vállalati szektorral való kapcsolattartás mellett a célcsoport elérése a Társulás által létrehozandó paktumirodán és a konzorciumi partner Kormányhivatalon keresztül fog történni, a helyi civil közösségek bevonásával. A projekt keretében a paktumiroda Mezőkövesdi székhellyel a mátyás király út 114. szám alatt kerül kialakításra.

 

Kapcsolat: Földesi-Nagy Andrea paktumiroda vezető

3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 114.

e-mail: mezokovesdipaktumiroda@gmail.com

telefon: 30/332-8319

 

 Vissza

 

 

 

 

 

 


Weboldalkészítés