Ugrás a tartalomhoz

Térségi szintű közlekedésfejlesztés

Mezőkövesd hírei

Tállai András államtitkár, országgyűlési képviselő bejelentette: Mezőkövesd-Bogács-Cserépfalu-Bükkzsérc településeket összekötő kerékpárút épül, mely beruházás részleteit is ismertette a január 12-ei sajtóeseményen.

A Mezőkövesd-Bükkzsérc közötti kerékpárút kialakítására, valamint a mezőkövesdi közösségi közlekedés fejlesztésére vonatkozó pályázat első, sajtónyilvános eseményén Tállai András köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, a projekt keretében egy olyan fejlesztés indulhat el, amelyre Dél-Borsodban még nem volt példa. 
– Számos fejlesztésnek örülhettünk már itt Mezőkövesden, Bogácson, Cserépfaluban és Bükkzsércen, azonban olyan, amely összefog négy települést és azok turisztikai értékeit, adottságait használja ki és fejleszti tovább, ilyen beruházás még nem volt a térségben. Az 1,7 milliárd forintos projekt fő eleme a több mint 20 km hosszú kerékpárút kiépítése, amely fejlesztéssel a térség idegenforgalmi értékeit jelentősen megnöveljük, az idelátogató turisták pihenési lehetőségeit pedig kiterjesztjük. Elmondhatjuk, hogy az Eger-Miskolc között megépülő 43 km hosszú kerékpárúttal együtt 2 éven belül, 60 km-nyi kerékpárutat hozunk létre, számtalan lehetőséget nyitva ezzel az idegenforgalom számára – mondta el Tállai András.
 
A TOP-pályázaton elnyert összegből a kerékpárút mellett megvalósul továbbá a mezőkövesdi buszpályaudvar áthelyezése és a rendelőintézet előtti körforgalom kialakítása is. Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere elmondta, óriási jelentősége van a pályázatnak, amely a négy település összefogásának eredményeként jöhet létre és melynek részeként további két beruházás valósulhat meg Mezőkövesden.
– A Mátyás király út-Széchenyi utca kereszteződésénél, a Városi Rendelőintézet előtt körforgalom kiépítése és buszpályaudvar áthelyezése a vasútállomás mellé, valamint egy fedett, modern forgalmi központ kialakítása szerepel még a pályázatban. Nem volt még példa arra, hogy Mezőkövesd és térségében 1,7 milliárd forintnyi beruházást tudjunk egyszerre közlekedésbiztonság és közlekedésfejlesztés címen megvalósítani. A körforgalom kiépítésével egyrészt biztonságossá tesszük a kereszteződést, másrészt meggyorsítjuk az azon való áthaladást, továbbá az új buszpályaudvar felé történő közlekedés is könnyebbé válik – foglalta össze dr. Fekete Zoltán polgármester.
 
A mezőkövesdi buszpályaudvarra éves szinten 17,4 ezer járat érkezik az állomásra és indul onnan, 596 ezer utast szállítva, hatalmas az a tömeg, amelynek közlekedésében minőségi előrelépést jelent a beruházás, tudtuk meg az eseményen Ujj Zsuzsannától, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. PR vezetőjétől.
 
– Nagy örömünkre szolgál, hogy a projekt keretében konzorciumi tagként 365 millió forintos támogatással tudjuk ennek a szolgáltatásnak az infrastruktúráját fejleszteni. A  buszpályaudvar átkerül a vasútállomás mellé, ahol egy teljesen új, modern, fedett forgalmi központot alakítunk ki, autóbusz-parkolókkal, induló és érkező kocsiállásokkal, forgalmi és utas tájékoztatási rendszerekkel, kerékpártárolókkal és még számtalan kényelmi szolgáltatással, természetesen akadálymentesen és az energiahatékonysági elvek figyelembevételével – összegezte a szakember.
 
A „Mezőkövesd – Bükkzsérc kerékpárút kialakítása és a Mezőkövesdi közösségi közlekedés fejlesztése” című TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00023 azonosító számú pályázat befejezése 2020-ra várható.
 
D. A.

Kapcsolódó hírek