Ugrás a tartalomhoz

Nagy összegű készpénzzel érkezik az Európai Unióba? Akkor erre figyeljen!

Mezőkövesd hírei

Kellemetlen meglepetésben lehet része annak, aki nem tesz írásban bejelentést, ha legalább 10 ezer eurónak megfelelő készpénzzel lépi át az Európai Unió határát.

A nemzetközi utazások alkalmával több szabályra is figyelni kell. Az egyik ahhoz kapcsolódik, amikor valaki nagy összegű készpénzzel utazik az EU-ba, vagy hagyja el annak területét. Ha ez az összeg, akármilyen pénznemben eléri a 10 ezer eurót, akkor írásban kell bejelentést tenni a NAV-nál. A bejelentési kötelezettség szempontjából a forgalomban lévő bankjegyeken és pénzérméken kívül készpénznek minősül a bemutatóra szóló, átruházható értékpapír is, például az  utazási csekk, a váltó, a fizetési megbízás, a kötvény, a részvény stb. is.
Az írásbeli nyilatkozatot az EU-ba való belépés, illetve az EU elhagyásának helyszínén kell megtenni, illetve benyújtani a vámhatóságnál. 

A nyilatkozat letölthető: 

A bejelentés elmulasztása, vagy valótlan tartalmú megtétele a birtokban tartott pénzösszeg 10, 40, vagy 60 százalékáig terjedő bírságot eredményezhet.

Az Európai Unió néhány tagállamában emellett léteznek külön ellenőrzési és nyilatkozattételi előírások a közösségen belüli készpénzforgalomra. Erről érdemes tájékozódni az utazás során érintett országok diplomáciai képviseletein.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal 
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Kapcsolódó hírek