Ugrás a tartalomhoz

200 milliós fejlesztés

Mezőkövesd hírei

Mintegy 200 millió forintot szerzett a Mezőkökvesd Zsóry Sportegyesület, valamint az augusztus végén megalakult Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. a Társaságiadó- kedvezményről szóló pályázaton.

Országos szinten is jelentős fejlődést hozhat a Kormány Társasági adókedvezményről szóló törvénye, amely az öt látvány-csapatsportágat, a labdarúgást, kézilabdát, vízilabdát, kosárlabdát és a jégkorongot érinti. A pályázat országos szinten óriási sikert aratott, hiszen csak a labdarúgás területén az idei szezonra vonatkozóan összesen 1078 pályázat érkezett a Társaságiadó-kedvezményből igénybe vehető támogatásokra a Magyar Labdarúgó Szövetséghez. Az összigény hozzávetőleg 30,6 milliárd forint, amelyből mintegy 20 milliárdnyit fogadtak el. A kövesdi labdarúgás fejlesztésére 200 millió forint fordítható, melynek felhasználásáról Tállai András, a Mezőkövesd Zsóry SE társadalmi elnöke, Bocsi Anna, a sportegyesület ügyvezető igazgatója és Hagyacki József ügyvezető elnök tartott sajtótájékoztatót.

Tállai András elmondta, hogy a Mezőkövesd Zsóry SE 81 millió 835 ezer forintra pályázott, ebből 71 millió 561 ezer forintot ítéltek meg az egyesület számára. A megítélt összeget teljes egészében össze tudta gyűjteni az MSE a vállalkozóktól. Az egyesület a megszerzett pénzt nagyságrendileg fele-fele arányban használja majd tárgyi eszközök beszerzésére, valamint az utánpótláscsapatok működtetésére.
A támogatást egyebek mellett felszerelésekre, mezekre, különböző kiegészítő eszközre, a játékosok utaztatására és egyéb költségekre, nevezések befizetésére, tornák, edzőtáborok megvalósítására fordítják. Ezen felül az utánpótlásban dolgozó edzők bérezésére és egyéb személyi jellegű kiadásokra fogják felhasználni.

A Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. még sikeresebben szerepelt a pályázaton, hiszen 117 millió 166 ezer forintot sikerült elnyernie, melyet fejlesztésre felújításra fognak felhasználni. 
A kft. költségvetéséből összesen 142 millió forintos fejlesztés valósulhat meg a  Széchenyi úti sporttelepen, valamint a Tűzoltópályán kialakított Sportcentrumban. A Sporttelepen a Kavicsos -tó felőli kerítés felújítására mintegy 8,5 millió forintot fordítanak. A Városi Sportcsarnok vízesblokkjai 8 millió 300 ezer forintból újulnak meg, amely annak köszönhető, hogy az épület vagyonkezelői jogai a kft.-hez tartoznak, így az intézményt is be lehetett vonni a programba.
A legnagyobb horderejű fejlesztéseket a Tűzoltó pályán fogják végrehajtani, ahol egyebek mellett egy 115x74 méteres, villanyvilágítással, mobil lelátóval, eredményjelzővel ellátott nagy műfüves pályát építenek majd meg közel 97 millió forintból. Ezen kívül 25 millió forintból megépül egy szintén 115x74 m-es vadonatúj füves játéktér. A pálya kerítésének elkészítése három és fél millió forintba fog kerülni. A megvalósuló fejlesztések mellett az óvodástól az U11-es korosztályokig nevelésére és versenyeztetésére is jutni fog pénz. A sportszervezet hosszú távú tervei között szerepel a Hadnagy úti sportbázis kiépítése, ahol extrém sportpáláykat (pl. sqash pálya, teniszpálya), továbbá téliesített labdarúgó edzőpályákat szeretnének létesíteni. A célok között szerepel egy stabil utánpótlás bázis kialakítása Mezőkövesden és a térségben, amely az eddigieknél is hatékonyabbá teheti a fiatalok képzését. Ezt a célt mini Labdarúgó Akadémia létrehozásával szeretnék megoldani. Fontos cél továbbá az utánpótlás korosztályú játékosok létszámnövelése. A Mezőkövesd Zsóry SE csapataiban jelenleg mintegy 200-220 labdarúgó űzi a sportágat, ezt a számot szeretnék megduplázni, ami azt jelentené, hogy az egyesület 400 sportoló számára szeretné megteremteni a magas szintű képzés feltételeit. A minőségi utánpótlásképzés mellett lényeges, hogy a felnőtt csapat is kiemelkedően szerepeljen, ezért városunk „kirakat” csapatának meghatározó szerepet kell betöltenie a 2013-2014-es szezontól egycsoportos NB-II-es bajnokságban.
Tállai András, a Mezőkövesd Zsóry SE társadalmi elnöke a sajtótájékoztatót követően a támogató vállalkozóknak szintén ismertette a mezőkövesdi labdarúgás fejlesztési terveit.

A sajtótájékoztató ezután Gál János előadásával folytatódott. A Mezőkövesdi Általános Iskola (MÁAMIPSZ) igazgatója az utánpótlásképzés fontosságáról, valamint a tervek között szereplő mini Labdarúgó Akadémia felépítéséről, létesítésének menetéről tájékoztatta a jelenlévőket. Az akadémiai képzésben nagy szerepet kaphat majd az oktatási intézmény. 

Kapcsolódó hírek