Ugrás a tartalomhoz

A sértett még meg sem tette feljelentését, mialatt a mezőkövesdi rendőrök már „lekapcsolták” az elkövetőket.

Mezőkövesd hírei

Kifosztás és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárását a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság egy 28 éves tiszaigari férfival és 31 éves feleségével szemben.

 

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság ügyeletére december 16-án 09.00 óra előtt érkezett helyi Dohány úti Lidl üzlet vezetőjének jelzése alapján jelent meg két rendőr, gyanús bankkártyával történő fizetés miatt.

Az üzletben a pénztároshölgy a rendőröknek elmondta: 08.00 óra előtt egy férfi és egy nő érkezett az általa kezelt pénztárhoz kb. 31.000 Ft értékű áruval, mely ellenértékét bankkártyával akarták kifizetni, azonban a kártyához tartozó PIN-kódot nem tudták. Egy kis helyi veszekedést is rögtönözve „Miért hagytad otthon a kódot tartalmazó cetlit?!” kérték a pénztárost, hogy a kártya PIN-kód kérését megkerülve 5.000 Ft-os részösszegben üsse be a vásárolni kívánt termékeket. A „vásárlók” az üzletből való távozást követően nem sokkal visszatértek, és a kosárba helyezett újabb termékekkel a már ismerős pénztároshoz sorakozva hasonló módon szerettek volna fizetni, ám ekkor már az első részvásárlást elutasította a bankkártyás terminál „Elveszett kártya” hiba kóddal.  A „vásárlók”
ezt látva az árukat hátrahagyva, sietve távoztak az üzletből. 
 
Az üzlet kamerafelvételét átnézve a rendőröknek átutazónak tűnt a két személy, ezért elsődlegesen a közeli vasútállomásra mentek ellenőrzés céljára, ahol megtalálták a két „vásárlót”. Igazoltatásuk során beigazolódott a rendőrök gyanúja, mivel a tiszaigari lakosok állításuk szerint Füzesabonyból vonattal szerettek volna eljutni Miskolcra, de a kalauz jegy hiányában leszállította őket Mezőkövesden. Egybehangzóan állították azt is, hogy a Lidl üzletben használt bankkártyát a vasútállomás illemhelyiség mellett lévő padon, egy pénztárcában találták. Csakhamar előkerültek az elsőkörben sikeresen vásárolt termékek, valamint a szemetesbe dobott, széttört bankkártya is. 
A kártyatulajdonos kilétének megállapítása és értesítése során derült ki, hogy a sértett vonaton történő utazása során, míg elszenderedett az ölében lévő táskájából eltulajdonították pénztárcáját a benne lévő bankkártyával együtt, amit Miskolcra érkezve észlelt és épp a Miskolc Városi Rendőrkapitányságon várakozott, hogy feljelentését ismeretlen tettes ellen megtegye. Az is tisztázásra került, hogy az elkövetők Mezőnyárád Vasútállomáson szálltak le a vonatról, s a sértett pénzéből vonatjegyet váltva visszautaztak Mezőkövesdre.
Az elkövetők végül beismerő vallomást tettek, s a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság R. Edvárd 28 éves tiszaigari lakos őrizetbevétele mellett előterjesztést tett letartóztatása elrendelésére az Ügyészség felé, míg felesége szabadlábon védekezhet.

Figyelem: az ilyen és hasonló esetek elkerülése érdekében az eltulajdonított bankkártyák vonatkozásában a lehető leghamarabb intézkedni kell a kártya letiltására! A kártyához tartozó kódot ne tároljuk hozzáférhető helyen, s utazásnál fordítsunk kiemelt figyelmet értékeink megóvására! 
 
Mezőkövesdi Rendőrkapitányság (J.)

Kapcsolódó hírek