Ugrás a tartalomhoz

STOP! – a füstölésnek

Mezőkövesd hírei

2012. január 1-jétől tilos a dohányzás minden zárt légterű helyen, egyebek mellett a munkahelyeken és vendéglátó helyiségekben is, miután az Országgyűlés megszavazta a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. 






Az új, szigorú szabályozás célja, hogy a dohánytermékek forgalmazásának részleges korlátozásával csökkentse a kiskorúak hozzáférését ezekhez a termékekhez, illetve hogy a passzív dohányzás káros hatásaival szemben védelmet nyújtson a nemdohányzók, valamint az életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt egyébként fokozott védelmet igénylő személyek részére. 

Január 1-jétől nem szabad dohányozni a közforgalmú intézmények nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben, a közösségi közlekedési eszközökön, a munkahelyen, a közterületnek minősülő területen, a gyalogosforgalom számára nyitva álló aluljárókban és egyéb, zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terekben (például aluljárókban). Emellett tilos rágyújtani a játszótereken, valamint a nyílt légterű megálló, várakozó hely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül.
Nem lehet dohányzóhelyet kijelölni továbbá közforgalmú intézmények zárt légterű helyiségeiben, munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, illetve helyi közforgalomban közlekedő közösségi közlekedési eszközön, például vonaton, autóbuszon. 
Egyes helyszíneken, mint a közoktatási, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és egészségügyi intézményekben nyílt légtérben sem lehet dohányzóhelyet kijelölni, így azok teljes területén tilos a dohányzás. 
Mezőkövesden azonban az országos szabályozáshoz képest egyes esetekben szigorúbbak a dohányzás helyszíneire vonatkozó előírások. 
Településünkön életben lévő rendelet alapján a város oktatási, kulturális, közművelődési, egészségügyi, szociális, valamint gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokat ellátó épületeinek főbejáratától számított 10 méteres körzeten belül sem lehet rágyújtani. Ez az előírás vonatkozik a játszóterek bejáratára is. A dohányzási korlátozást minden helyszínen megfelelő, egyértelmű táblával jelezzük. A közterület-felügyelők a közterületet érintő dohányzási korlátozások betartását a jövőben is ellenőrzik, és a dohányzási korlátozás tetten ért megszegőjét akár 30.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújthatják. 
A szabályozás betartását az ÁNTSZ fogja ellenőrizni, a tilalom megsértése esetén egészségvédelmi bírságot fog kiszabni, március 31-ig azonban a népegészségügyi szakigazgatási szervek mellőzik a bírság kiszabását. 

Kapcsolódó hírek