Ugrás a tartalomhoz

eSZJA: sokan nem hagyják az utolsó pillanatra

Mezőkövesd hírei

Már csaknem 2,8 milliószor léptek be a NAV eSZJA felületére az ügyfelek, hogy megnézzék az szja-bevallási tervezetüket. A NAV által készített, személyre szabott dokumentum pillanatok alatt elérhető a hivatal weboldaláról is KAÜ azonosítás (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, vagy telefonos azonosítás) után. A legtöbbeknek nincs dolguk a tervezettel, mert a NAV minden jövedelmi adatot megkapott a munkáltatóktól. 

 
 
A bevallási határidő előtt bő egy héttel már csaknem 2,8 milliószor látogatták meg az ügyfelek az eSZJA felületet, hogy megnézzék bevallási tervezetüket. Közülük 700 ezren változtatás nélkül, több mint 286 ezren némi módosítással jóvá is hagyták a dokumentumot. Ezen felül több, mint 530 ezren mostanában kapják kézhez a tervezetet postán, amit csak azoknak kell korrigálni, akik abban eltérést találnak saját nyilvántartásukhoz képest.

A több, mint ötmillió adózó közül azoknak kell mindenképpen kiegészíteniük az szja-bevallási tervezetet, akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amiről a NAV-nál nincs adat. Ilyen az őstermelői jövedelem – hiszen az őstermelőknek nem válik automatikusan bevallássá a tervezete - vagy például a lakáskiadásból, a lakás eladásából származó jövedelem. Ugyancsak ki kell egészíteniük a tervezetüket az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak, mert náluk sem működik az automatizmus. 

A bevallási határidő 2020. május 20-a, addig még bárkinek lehetősége van arra, hogy az elektronikus megoldás helyett akár papíralapon küldje be bevallását, és rendelkezzen adója 1+1%-áról.

Ha bárkinek kérdése lenne a tervezetekkel kapcsolatban, általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető a NAV Infóvonalán, az ingyenesen hívható 1819-es telefonszámon.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Kapcsolódó hírek