Ugrás a tartalomhoz

Divatékszer matyó módra

Mezőkövesd hírei

A matyó motívumkincsből táplálkozó ékszer-kollekciót hoztak létre a Matyó Népművészeti Egyesület berkein belül.
A textilből készült fülbevalókat, nyakláncokat, karkötőket és díszöveket hivatalosan a Matyó Húsvét keretében mutatják be. 

Az elmúlt hetekben megrendezett MÉRTÉK Kör résztvevői elsőként kaphattak ízelítőt az úgynevezett 100 rózsa divatékszer kollekcióból. Az ékszereket Ék Erzsébet divattervező, designer álmodta meg, a Matyó Népművészeti Egyesület pedig a részleteket dolgozta ki, így a megszületett kiegészítők a tervező és az Egyesület közös terméke, amelyet rövidesen szabadalmaztatni is fognak. 

A kollekció fülbevalót, nyakláncot, karkötőt, valamint díszövet foglal magába, amelyek a matyó motívumkincsből táplálkozik. 
Természetesen a matyóra jellemző motívumokat, virágmintákat használják fel az ékszerek készítésekor, tervezésekor. A kiegészítőknél leginkább hagyományos színkombinációkkal dolgoznak, tehát a piros dominál, de a zöld, a meggyszín, és a kék szín is fellelhető lesz az ékszereken. Azonban a mai kor emberének igényét ismerve pasztellszínekben is készítünk matyó ékszereket. Ha ezt történelmileg visszavezetjük, akkor elmondhatjuk, hogy a '20-as, '30-as években, az akkori lakástextíliák körében az ún. polgári ízlést kiszolgáló terítők, matyó falvédők léteztek ezekben a színekben.
A 100 rózsa divatékszer-kollekció darabjait a Matyó Népművészeti Egyesület, illetve annak berkein belül működő varróműhely tagjai készítik természetesen kézi hímzéssel. A bizsukat, kiegészítőket hivatalosan a Matyó Húsvét keretében mutatják be a nagyközönségnek. Szintén a húsvéti rendezvényen nyílik először lehetőség a szabadalmaztatott kiegészítők megvásárlására, de a későbbiekben a Matyó Múzeumban található Népművészeti Boltban is kaphatóak lesznek a mai kor viseletébe is beilleszthető, a matyó örökségünket szimbolizáló ékszerek. 

Kapcsolódó hírek