Ugrás a tartalomhoz

Déltől Északig

Mezőkövesd hírei

PET palackból, üres wc-papír gurigából pingvineket, tojástartó dobozokból iglut, hungarocellből jéghegyet, sógyurmából hóembert készítettek a mezőkövesdi óvodában.

A mezőkövesdi tagóvodákban „Jégvarázslat, hókalandok, téli örömök"  címmel olyan kiállítást rendeztek be, amelynek központi témája a tél, illetve a Déli- és az Északi-sark volt. A mini tárlatokban megelevenedett a sarkok élővilága, a téli táj szépsége. Emellett feldolgozták pédául az eszkimók kultúráját is. 

A Móra Ferenc úti Tagóvodában a gyermekek hóembereket készítettek sógyurmából, papírból, festve és rajzolva. Számtalan téli madáretetőben gyönyörködhetünk az aula falain, amelyet színes papírból, ragasztva alkottak meg az ovisok. Emellett a téli havas hegyek, a síelő, korcsolyázó gyerekek is megelevenednek a tárlaton. 

A László Károly úti Székhelyóvodában a Déli-sark állatai, csúszdázó pingvinjei, valamint az Északi-sark jegesmedvéi mellett habszivacs-dobozokból építettek iglut. Elkészítették saját eszkimó figurájukat, amely kapcsán lehetőség nyílt arra, hogy a gyermekek összehasonlíthassák az eszkimók és a matyók viseletét. 

A Dohány úti Tagóvodában pedig az ajtón belépve a téli álmot alvó macik fogadják az ovisokat, majd a folyosó egyik sarkában, jelképesen a délen élő pingvineket formálták meg PET-palack és hungarocell-golyók segítségével, míg a helyiség másik sarkában az északi eszkimók világát tekinthetik meg. 

Az Egri úti Tagóvodában – a többi intézményhez hasonlóan – szintén kreatívan közelítették meg a témát az ovisok és az óvónők. Itt tojástartó dobozokból épült az iglu, kartonból lett a sarki róka. Itt is különböző technikával készítették el a gyerekek a két földrész állatait. 

A tagintézményekben a központi kiállítások mellett egyes csoportokban is állítottak össze saját kis mozaikot, a témát feldolgozó asztalokat. 

Az alkotások készítése közben a gyermekek megtanulhatták, milyen állatok élnek a Déli- és Északi-sarkon, megismerkedhettek az éghajlati adottságokkal, az iglukkal, az eszkimókkal. A kiállított anyag készítése során a gyermekek sokat tanultak az újrahasznosításról, illetve könyezetünk megóvásáról is. 

Kapcsolódó hírek