Ugrás a tartalomhoz

Tájékoztató a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosításáról

Mezőkövesd hírei

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló javaslatot, amely módosítja a gazdasági kamarákról szóló törvényt a kötelező regisztráció és a kamarai hozzájárulás fizetési kötelezettség bevezetésével.

2012. január 1-től a gazdálkodó szervezetek kötelesek

  • kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni,
  • a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5.000,- Ft kamarai hozzájárulást fizetni

A Kamara pedig köteles a vállalkozások részére a törvényben meghatározott szolgáltatásokat: gazdasági, adózási, pénzügyi, pályázatfigyelési tanácsadást nyújtani.

A törvény hatálybalépését követően létrejövő egyéni és társas vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 munkanapon belül, a már működő vállalkozások pedig a hatálybalépést követő 60 napon belül, legkésőbb 2012. március 1-ig kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

A kötelező regisztráció nagymértékben hozzájárul a kamarai feladatok hatékonyabb ellátásához, továbbá a létrejövő adatbázis segítségével részletes és naprakész információ nyerhető a gazdálkodó szervezetekről, mely megkönnyíti a gazdasági folyamatok elemzését és így irányt mutat a gazdasági fejlődés eléréséhez.
A nyilvántartás elősegíti az üzleti forgalom biztonságát, mind a vállalkozások egymás közti, mind a fogyasztók és a vállalkozások közötti szerződéses kapcsolatban.

A törvénymódosítás nem terjed ki a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, a mezőgazdasági termelőkre.

A bejelentés módja
A vállalkozásoknak a kamarai honlapról (www.bokik.hu) kitölthető és kinyomtatható adatlapot kell kitölteni és cégszerű aláírás után postai úton,
a B-A Z Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
3501 Miskolc Pf. 376 címre,
vagy  személyesen, a Mezőkövesdi képviseleti irodában leadni.

A benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmek díja:     5.000,- Ft-

A befizetés módja:        

  • átutalás a BOKIK 10102718-01680500-02003001 sz. számlaszámra. Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba fel kell tüntetni a kérelmező adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.
  • készpénzes befizetés a képviseleti irodában
  • csekk, ami a képviseleti irodában kapható.
  • A kérelmező a nyilvántartásba vételről értesítést kap, amely tartalmazza a vállalkozás kamarai regisztrációs számát, valamint azt, hogy az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást is megfizette.
  • A hozzájárulásról számla nem készül, az a banki bizonylat, illetve befizetési pénztárbizonylat alapján elszámolható.


A vállalkozások kamarai nyilvántartása legkésőbb 2012. június 1-től nyilvános, az interneten a területi kereskedelmi és iparkamarák honlapjáról szabadon elérhető.

BOKIKI Mezőkövesdi Képviselet
3400 Mezőkövesd Szent L. tér 17. tel: 06 49 500 100        

Sebéné Tóth Erzsébet

Kapcsolódó hírek