Szechenyi 2020
Szechenyi 2020
hu en de pl
ma 2022. május 19. (csütörtök) 01:58 Ivó, Milán névnapja van
 

 
Előzzük meg a trükkös lopásokat! (videóval frissítve)

Az elmúlt időszakban megszaporodtak azon bűncselekmények, melyeket legtöbbször idős, és gyakran egyedül élő emberek sérelmére követnek el, kihasználva az emberek természetes jóhiszeműségét, óvatlanságát. 


A trükkös lopások elkövetési módszerére jellemző, hogy az elkövető valamilyen ürüggyel bekéredzkedik a lakásba, elvonja a házigazda figyelmét (pl. kér egy pohár vizet), illetve valamilyen módon megpróbálja eltávolítani a szobából. E rövid idő alatt összeszedi az értékeket, majd sietősen távozik.
Szomjúság, nyugdíj-kiegészítés, segély folyósítása, nyeremények átadása, rokonnal megbeszélt adásvétel, illetve kölcsön, stb. Széles a rossz szándékú emberek repertoárja, akik ilyen és ehhez hasonló történetekkel akarnak gyanútlan áldozataik lakásába bejutni, hogy aztán bizalmukba férkőzve és figyelmüket elterelve értékeket lopjanak el tőlük.

A leggyakrabban előforduló történetek, melyekkel az idegen látogató próbálkozik:

 • gázár-támogatást, vagy nyugdíj-kiegészítést hozott;
 • más hivatalos jellegre hivatkozik (gáz- vagy áramszolgáltató, Vöröskereszt, önkormányzati dolgozó);
 • vásárlás (sertés, vasáru, építési anyag, toll- párna, stb.) vagy éppen értékesítés (arany ékszerek, seprű, edények, stb.) ürügyével;
 • pénzt szeretne felváltani;
 • WC-re szeretne menni;
 • rosszullétre hivatkozik;
 • vizet kér;
 • gyógyszert kér;
 • szeretet-szolgálattól csomagot hozott;
 • szociális-segélyt hozott;
 • szemétszállítás túlfizetése miatt pénzt hozott;
 • kerti munka elvégzését vállalja;
 • sértett hozzátartozójától pénzt, tűzifát, stb. hozott.

Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

 • Első és legfontosabb szempont, hogy ne engedjenek be idegent a lakásba!
 • Ha valaki hivatalos személynek, önkormányzati és állami cégek munkatársainak, Elektromos Művek, Vízművek, gázszolgáltató alkalmazottjának adja ki magát, mindig győződjenek meg róla, hogy valóban az-e, akinek mondja magát (kérjék el igazolványát, telefonon érdeklődjenek az adott szervezetnél, hogy valóban az ő alkalmazottjuk járja-e a házakat)!
 • A közszolgáltatók sem díjbeszedést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben, azt átutalással rendezik! Szakembereik nagyon ritkán keresik fel a fogyasztókat, akkor is rendszerint előre értesítik ügyfeleiket az ellenőrzésről. A szolgáltatók szakemberei minden esetben igazolvány bemutatásával igazolják magukat.
 • Alkalmi munkával lehetőleg ne idegeneket bízzanak meg (pl. favágás, hóseprés, kerti munkák)!
 • Mindig győződjenek meg arról, hogy kinek és miért adnak ki pénzt! Ha családtagjukra hivatkozva kér pénzt egy idegen, hívják fel Önök a rokonukat, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban megegyeztek-e a pénzátadásról!
 • Ne vegyék elő megtakarított pénzüket idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartják, és valamilyen trükkel eltulajdoníthatják Önöktől! Lehetőség szerint ne tartsák egy helyen a megtakarított pénzt, hanem kisebb összegeket helyezzenek el a lakás különböző részein!
 • Javasoljuk, hogy nagyobb összegű készpénzüket eleve ne otthon tárolják, hanem valamely pénzintézetben helyezzék el!
 • Fizikai támadás esetén saját életük, testi épségük megóvása érdekében lehetőleg ne tanúsítsanak ellenállást, inkább teljesítsék a támadó követeléseit, hiszen ezzel saját életüket menthetik meg!

Az álrendőrt hogyan ismerjük fel:
A hivatalos minőségben eljáró rendőrök esetében a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság ügyelete tud felvilágosítást adni, hogy valóban szükséges-e a hivatkozott rendőri intézkedés.
Az intézkedő - civil ruhás - rendőr saját maga igazolására rendőrigazolványt köteles felmutatni, amely mellett mindig van egy 5 jegyű számot tartalmazó rendőrségi emblémát magába foglaló jelvény is. A jelvény egyedi sorszámozású, az alapján állapítható meg a rendőr kiléte és ezt kérés esetén az intézkedő rendőrnek az állampolgár tudomására kell hoznia.
Az álrendőrök ellenben mindig a pénzre utaznak. Tolakodóan, fenyegetően lépnek fel. A felmutatott jelvényükön csak a „Police” felirat szerepel.
   
A legfontosabb, amit tudni kell, hogy amennyiben a rendőr lefoglal vagy átvesz valamit, arról  minden esetben hivatalos jegyzőkönyvet ír (Jegyzőkönyv Lefoglalásról) és a jegyzőkönyv egy példányát a helyszínen hagyja.
 
Mit tegyen amennyiben baj érte?

 

 • értesítse azonnal a rendőrséget, a bárhonnan ingyenesen hívható 107-es számon, illetőleg a 112-es általános segélyhívó vonalon
 • közben, ha módja nyílik rá, figyelje meg a sietősen távozó autót (rendszám, szín, típus) és a „segítők” személyleírását, hogy tudjon érdemleges információt adni a hatóságnak   
 • a lakókörnyezetében megjelenő gyanús idegen személyekre és járművekre is figyeljen, mert ezzel segíthet az esetleg bajba került szomszédjának.Ajánlások zseblopások megelőzése érdekében:

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési járműveken, áruházak környékén, piacon követik el. Javasolt, hogy nappalra időzítsék a bevásárlást, és pénztárcájukat tartsák biztos helyen, soha ne kosár vagy a táska tetején!
Kerékpáros közlekedésnél soha ne tegye pénztárcáját a kerékpáron elhelyezett kosárba még táskába helyezve sem, hiszen egy egyszerű, gyors mozdulattal, táskájával együtt eltulajdoníthatják!
Kerüljék a túlzsúfolt helyeket, a táskájukat szorítsák magukhoz, a pénztárcájukat tegyék biztos helyre!
Bankkártyájukat soha ne tartsák a PIN kóddal együtt!
Ha mégis megtörtént a lopás és észre is vették, ne szálljanak szembe a támadóval, mert általában többen vannak, és kiszámíthatatlanok a reakcióik! Hívjanak segítséget (járművezetőt, jegykezelőt, járókelőket, utastársakat) és mielőbb értesítsék a rendőrséget!
Ha az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt mihamarabb tiltassák le!


Figyelem!
Kellő óvatossággal, és bizalmatlansággal megelőzhető a trükkös lopás!Vissza

 

 


Weboldalkészítés