Ugrás a tartalomhoz

Újra lecsaptak az "unokázós" csalók a megyében!

Mezőkövesd hírei

Május 20-án a kora délutáni órákban csörrent meg a vezetékes telefon egy 73 éves hölgy mezőkövesdi lakásában.

A telefonáló a hölgy rokonaként mutatkozott be és elmondta, hogy balesetet okozott. A balesetből adódó kár azonnali kifizetése érdekében 1.2 millió forintot kért a sértettől. A beszélgetés során az elkövetők hosszú időn keresztül győzködték a szépkorú hölgyet, míg ő végül a pénz átutalása mellett döntött.

Mivel – nagyon helyesen – nem tartott otthon ekkora mennyiségű kézpénzt a rokonát kérte meg, hogy vegye fel neki a hiányzó összeget és kísérje el őt a helyi postára, hogy a pénzt átutalhassa egy ismert nemzetközi pénzátutalási szolgáltató közreműködésével. A pénz továbbítását követen rövid időn belül a sértett sms értesítést kapott, hogy a pénzt az elkövetők felvették.

A nyomozás folyamatban van. Kollégáinkat ismerve biztosak vagyunk benne, hogy az elkövetők mihamarabb rendőrkézre kerülnek.

Rendszeresen felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy kis odafigyeléssel az “unokázós” csalás megelőzhető. 


Mit tegyen, hogy ne váljon áldozattá!

- Először is nyugodjon meg. Gondolja végig, mennyire életszerű az előadott történet.

- Ha teheti visszakérdezéssel, konkrét kérdésekkel próbálja meg beazonosítani, leellenőrizni a telefonálót! 

- Ha rendőr telefonál, kérdezze meg a jelvényszámát, a nevét és a szolgálati helyét. Ezek alapján ellenőrizheti a telefonálót a 112-es hívószámot tárcsázva.

- Szakítsa meg a vonalat!

- Bármit is mond a telefonáló hívja fel azt a személyt (az ön által ismert telefonszámán), akire hivatkozva telefonáltak. Győződjön meg róla, hogy valóban ő került-e bajba!

- Amennyiben nem éri el a hívott felet vagy nem veszi fel a telefont, úgy ne gondoljon a legrosszabbra. Hívja fel valamelyik közeli hozzátartozóját, ismerősét (pl.: édesanyja, házastársa, barátnője, testvére, szomszédja) és rajta keresztül tisztázza a történteket.

- Hívja azonnal a Rendőrséget az 112-es segélyhívó telefonszámon.

- Ne adjon át pénzt vagy ékszert ismeretlen személynek, de jegyezze meg, hogy a pénzért érkező személy milyen rendszámú, színű és típusú gépkocsival érkezett. 

- Ne utaljon ismeretlen bankszámlára. 

- Ha mégis utalt, akkor jó, ha tudja, hogy még van esélye visszavonni az átutalási megbízást, ha a kedvezményezett (ez esetben a csaló) még nem vette fel a pénzt, illetve, ha azt a fogadó fél bankja még nem teljesítette. A visszatérítés igényléséhez hívja a pénzátutalási szolgáltató ügyfélszolgálatát, vagy ha személyesen küldte el a pénzt, térjen vissza az adott képviselethez. Visszavont megbízás esetén a visszatérítés általában a teljesítési dátumtól számított 10 munkanapon belül érkezik vissza a feladóhoz. 

– Hozzátartozóként legyen figyelmes, ha idősebb rokona nagyobb összegű pénz felvételében, átutalásában kéri segítségét. Mindig kérdezze meg, mire kell a pénz, kinek akar utalni, fizetni. Idejében vegye elejét a csalásnak.


(Fotó: police.hu)

Kapcsolódó hírek