Ugrás a tartalomhoz

Az áfa visszatérítés új szabályai

Mezőkövesd hírei

2012. február 1-jétől a bevallásban visszaigényelt általános forgalmi adó kiutalásának határideje - a korábbi 30, illetve 45 napról - főszabály szerint 75 napra változott.

A főszabály alól kivételt képez, ha az adóalany az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet adóval növelt ellenértékét – a bevallás benyújtásának napjáig – teljes mértékben megfizette, vagy tartozása más módon megszűnt.
Ez azt jelenti, hogy minden beszerzéshez kapcsolódó számlának - melynek áfa tartalma levonásra került - a visszaigénylés előtt teljes egészében kifizetettnek kell lennie. Ebben az esetben a visszaigényelt összeg 1 millió Ft-os értékhatárig 30 napon belül, 1 millió Ft-ot meghaladóan pedig 45 napon belül kerül kiutalásra.

A feltételek fennállásáról - vagyis arról, hogy az adózó minden számláját pénzügyileg rendezte - az áfa bevallás ”D blokkjában” lehet nyilatkozni. Az elmulasztott nyilatkozat önellenőrzéssel, vagy helyesbítéssel nem pótolható, nyilatkozat hiányában pedig a kiutalási határidő 75 nap.
Abban az esetben, ha az adóhatóság a kiutalással késik, a késedelem minden napjára a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot köteles fizetni. Késedelmes kiutalás ellenére sem jár kamat, ha az igénylés az igényelt összeg 30%-át meghaladóan jogosulatlan, vagy a kiutalást az adózó mulasztása akadályozza.

Az adóhatóságnál vezetett adófolyószámlán, általános forgalmi adónemben mutatkozó túlfizetés visszaigénylésére szintén a 75 napos kiutalási határidő vonatkozik. 2012. február 1-jén vagy azt követően beérkezett 17-es bizonylatok esetében az állami adóhatóságnak már az igénylés beérkezésétől számított 75 napig van lehetősége kamatmentesen teljesíteni a kiutalást.


Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Kapcsolódó hírek