Ugrás a tartalomhoz

Harmadik helyen a gimisek

Mezőkövesd hírei

Harmadik helyen végzett a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola csapata a Hancsók Kálmán Megyei Matematikaversenyen.

A 41 éves hagyományra vissszatekintő eseményt március 23-án és 24-én rendezték meg a mezőkövesdi oktatási intézményben. A matematikaverseny rendhagyó módon kiállítás megnyitóval kezdődött. A „Fák és Madarak” címmel megrendezett tárlaton Szlovák Sándorné fotóiból nyílt kiállítás az iskolában.
Az eseményen elsőként Tállai Andrásné igazgatóhelyettes köszöntötte a jelenlévőket, majd Laczkó Pető Mihály művésztanár nyitotta meg a fotókiállítást, aki egyebek mellett kiemelte a képek elkészítésének precízitását és azt, hogy a kiállított fotók a természet szépségeit tökéletesen visszaadják. Szlovák Sándorné mintegy 80 alkotása látható a Szent László Gimnáziumban, ahol az alkotó korábban tanárként dolgozott.
„Mindig nagyon jó érzéssel és örömmel jövök vissza az iskolába, akár a matematikaverseny miatt, akár most a fotókiállítás alkalmából.  Örülök annak, hogy a 100 éves iskola falai között nyílhatott meg a tárlat.” – mondta Szlovák Sándorné.
Az érdeklődök április 25-éig tekinthetik meg a gyönyörű tájképekből összállított tárlatot. A megnyitót a Szent László Gimnázium diákjainak verses, hangszeres és humoros műsora színesítette.
A kiállítás megnyitója után dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a verseny résztvevőit. Az eseményen tisztetetét tette Professzor Dr. Páles Zsolt, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese, aki „Fraktálok mindenütt” című előadásával színesítette a rangos eseményt. Professzor Dr. Páles Zsolt, gimnáziumi tanulóként részt vett a megyei matematikaversenyen.
„Ha jól emlékszem az első megyei versenyre 1972-ben került sor és ekkor már részt vettem rajta, csak úgy mint az azt követő két évben. Természetesen nagy örömmel jöttem vissza az iskolába, hiszen jó érzés feleleveníteni a diákkori emlékeket, ráadásul jó eredményeket értem el a versenyeken.” – mondta Prof. Dr. Páles Zsolt, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.
A Hancsók Kálmán Megyei Matematikaversenyen össszesen nyolc középfokú intézmény vett részt. A Borsod megyei oktatási intézmények mellett (Herman Ottó Gimnázium, Földes Ferenc Gimnázium, Diósgyőri Gimnázium, Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, Eötvös József Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium) egy fővárosi iskola (Szent László Gimnázium), valamint a házigazda Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola képviseltette magát a rangos versenyen. A csapatok minden évfolyamon két tanulót indítottak, így  iskolánként nyolc diák szerepelt a viadalon.
 A verseny a hagyományokhoz híven ebben az évben is két részből állt. A diákok a viadal első napján írásban, míg a második napon szóban adtak számot a megszerzett tudásukról. A feladatsort az előző évekhez hasonlóan Szlovák Sándorné állította össze. Az írásbeli dolgozatban hat feladatot kellett megoldaniuk a tanulóknak, amelyből két-két 6, 9 és 12 pontot értő feladat várt a fiatalokra.
A Hancsók Kálmán Megyei Matematikaversenyen a Herman Ottó Gimnázium szerezte meg az első helyet. A miskolci középfokú oktatási intézmény zsinórban a harmadik győzelmét érte el. A verseny ezüstérmese a szintén miskolci Földes Ferenc Gimnázium lett, míg a 3. helyen a házigazda Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola végzett.
„A mezőkövesdi diákok közül Gaál Bence nyújtott kiemelkedő teljesítményt, aki a második helyezést érte el és mindössze 2 ponttal maradt el a győztestől. Szeretném  megemlíteni, hogy Gaál Bence mellett még két tanulónk az 5., míg egy diákunk a 6. helyen végzett, ami szintén nagyon szép eredmény.” – emelte ki Fehérvári Dénes, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola szaktanára.
A kiemelkedően szereplő diákok könyvjutalomban részesültek, emelleltt a három legeredményesebb tanuló az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola ösztöndíját kapta meg, amit a zsűri egyik tagja, Radványi Tibor ajánlott fel. A diákok- köztük a mezőkövesdi Gaál Bence -, a felajánlásnak köszönhetően 7000 Ft-ot vehettek át az ünnepélyes eredményhirdetésen.


A harmadik helyezett mezőkövesdi csapat tagjai:

9. évf.: Ádám Szabolcs, Kiss Dávid   
11. évf.: Fekete Ádám, Vizi Milán
10. évf.: Gaál Bence, Reményi Balázs (versenyen kívül: Csézi Gergely)
12. évf.: Novák Zsuzsa, Bán Beatrix

Kapcsolódó hírek