Ugrás a tartalomhoz

Kezdődhet a csatornázás (Videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Március 29-én aláírták a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének kivitelezői szerződését, így már nincs akadálya annak, hogy heteken belül elkezdődhessen a csatornázási munka az érintett területen. A beruházás révén Mezőkövesd szennyvízcsatorna ellátottsága 100%-os lesz.

Mezőkövesd Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be szennyvíz programjának megvalósításra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. A kétfordulós pályázat mindkét fordulóján sikeresen szerepelt városunk, így valóra válhat a mezőkövesdiek régi álma.
Az Önkormányzat évekkel ezelőtt indította el a folyamatot, amely a pályázati elbírálások, az engedélyek, a közbeszerzési eljárások lefolytatása után 2012. március 29-én teljesült be a kivitelezői, illetve a műszaki ellenőrzési, valamint a kommunikációs tevékenységre irányuló szerződések aláírásával. A Mezőkövesd város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztése a lakosság életminőségének javítása és a települési környezet védelme érdekében” című, KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0027 azonosító számú pályázat keretében az Önkormányzat mintegy 76,5 millió forintot nyert a közel 2 milliárd forint értékű korszerűsítés megvalósításához.
„2006-tól várt Mezőkövesd lakossága erre a beruházásra, és most hat év után elértünk oda, hogy 2 hónapon belül elindulhat az utolsó munkafázis, amely után 100%-os lesz a város szennyvíz-csatornázottsága.” – emelte ki dr. Fekete Zoltán.
A sikeres közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a szennyvíz-hálózat kiépítését a budapesti Hídépítő Zrt. fogja majd kivitelezni, míg a műszaki ellenőrzés pedig a Főber Zrt. és a CREDAS Mérnöki Iroda Kft. feladata. A projekt kommunikációs teendőit pedig a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. látja majd el.
„A szerződés aláírása után, a kiviteli terveknek a mérnöknek való átadása és annak jóváhagyása után tudunk felvonulni az érintett területre. Előreláthatólag 2-3 hónapon belül ténylegesen elkezdhetjük az építkezést. 15 éve ilyen típusú beruházásukat végzünk. Természetesen a lakosságot folyamatosan értesítjük, tájékoztatjuk a munka menetéről. Szeretnénk, ha a kivitelezés zökkenőmentesen történjen meg, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzuk az érintett területen lakóknak, jól tudjunk együttműködni az üzemeltetővel, a lakossággal, az önkormányzattal. Igyekszünk úgy végezni majd a munkát, hogy minél kisebb fennakadást okozzunk a közlekedésben, illetve az ott élők mindennapjaiban.” – mondta el a kivitelező Hídépítő Zrt. projektvezetője, Csepregi András.
A projekt keretében 2 265 darab ingatlan szennyvízelvezetése valósulhat meg. A projekt a város főutcájától északra és délre fekvő, jellemzően a régi városmaghoz tartozó területeket érinti. A beruházás megvalósítása után 94 000 fm gerinccsatornát fektetnek le, és a csatornahálózatra rákötött lakások száma 7143 lesz.
A projekt megvalósítása után az érintett terület szennyvízelvezető csatornahálózattal gazdaságilag és műszakilag hatékonyan ellátható teljes területe közművesített lesz és így biztosítható lesz a területen található épületállomány régóta indokolt és igényelt korszerűsítésével együtt járó, ellenőrzött módon elvégezhető szennyvízkezelés.    
A tervek szerint a beruházást két éven belül be kell fejeznie a kivitelező cégnek, így 2013. év végére az összes vezetéknek a föld alá kell kerülnie ahhoz, hogy 2014. tavaszára, áprilisára az utak rendbetételével is végezni tudjanak.

Kapcsolódó hírek