Ugrás a tartalomhoz

A családi kedvezmény 2012. évi változásai

Mezőkövesd hírei

A családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkenti, melyet az erre jogosult magánszemély az eltartottak számának figyelembe vételével, a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthet.

Összege a tavalyi évhez hasonlóan – az eltartottak számától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint, három és minden további eltartott esetén 206 250 forint.

Fontos változás 2012-től, hogy kedvezményezett eltartottnak már nem csak az a gyermek minősül, akire tekintettel családi pótlékot folyósítanak, hanem az is, aki után a magánszemély családi pótlékra jogosult. Ez azt jelenti, hogy 2012-től az is érvényesítheti a családi kedvezményt, akinek jár a családi pótlék, de valamilyen oknál fogva nem veszi azt igénybe.

Hasonlóképpen módosult az eltartott fogalma is. 2012-től az a személy minősül eltartottnak, aki a családi pótlék megállapításánál figyelembe vehető, függetlenül attól, hogy az ellátás megállapítására, illetve folyósítására ténylegesen sor került-e vagy sem. (Például, egy
önálló jövedelemmel nem rendelkező nappali tagozatos főiskolai hallgató abban az esetben is eltartottnak minősülhet, ha középiskolás testvére után nem igényelnek családi pótlékot.)

2012. január 1-től, ha a családi pótlékra saját jogán jogosult, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély nem érvényesíti saját maga után a családi kedvezményt, ezt csak a vele közös háztartásban élő hozzátartozója teheti meg. (2011-ig vele közös háztartásban élő személyt említ a törvény, tehát korábban az nem volt feltétel, hogy az illető egyben hozzátartozó is legyen!)

A családi kedvezménnyel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42) keresztül.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-Magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Kapcsolódó hírek