Ugrás a tartalomhoz

Matyó Húsvét (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Az utóbbi években kezdenek eltűnni a húsvéti hagyományok, országszerte kialakult viszont egy új szokás, a húsvéti kirándulások. Az egyik közkedvelt, mindig ezreket vonzó kirándulóhely húsvétkor Mezőkövesd, a Matyó Húsvét.

Igaz, az eredeti szokások, mint például a locsolkodás, lányos házaknál a tojásfestés, vendégvárás már Mezőkövesden is ritkaságszámba megy, de a városba látogatók ezen a hétvégén is ízelítőt kaptak a matyó hagyományokból.
Húsvét mindkét napján nagyon gazdag programmal készültek a szervezők, amely keretében kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a kedvüknek megfelelőt.
A háromnapos ünnepet az esti nagyszombati szertartás, illetve feltámadási körmenet nyitotta meg, amelyen ebben az évben is sokan vettek részt az esős, hűvös időjárás ellenére.
Bár vasárnap sem kedvezett a hűvös időjárás a rendezvénynek, azért forgalmasak voltak a Hadas városrész utcái, ahol elsősorban bábelőadással, kistérségi hagyományőrzők, népdalkörök, zenészek mutatkoztak be, gyerekprogramokat szerveztek, illetve széles kínálatú kirakódóvásáron vehettek részt az ide érkezők.
Azonban a délelőtt során a Hór-völgyi víztározóhoz is tömegek látogattak ki, ahol ez alkalommal is gyermek, ifjúsági és felnőtt horgászversenyt szerveztek, amelyen több mint 60-an vettek részt.
A Húsvét hétfő azonban a vasárnapi látogatottságot is felülmúlta, hiszen az ételszentelésre, a locsolkodásra turisták százai voltak kíváncsiak, gazdag forgatagba csöppent az, aki ellátogatott a Matyó Húsvétra.
Az Ételszentelés, a locsolkodás mellett többek között a Matyó Pávakör, a Tardi Hagyományőrző Csoport, az egri Egres Néptáncegyüttes és a Matyó néptáncegyüttes produkcióját tekinthették meg az érdeklődők.
Az előadásokkal párhuzamosan széles kínálattal várta a látogatókat a kirakodóvásár, ahol többek között megismerkedhettünk az úgynevezett drótos tóttal, aki bemutatta mesterségét.
Emellett a gyerekek kipróbálhatták az írókázást, az írókás tojásfestést, de nagy élvezettel játszottak a népi fajátékokon is, összemérve egymással a tudásukat.
Az alkotóházakban mesterségbemutatót, pipícssütést tartottak, de a két nap során több alkalommal tartottak kézzel díszített strucctojás-árverést.
Azonban nemcsak a Hadas, hanem a Mezőgazdasági Gépmúzeumban is színes, változatos programokkal várták a látogatókat. Volt ott állatsimogató, díszbaromfi és postagalamb bemutató, valamint kovácstalálkozót, kovácsbemutatót is rendeztek e jeles ünnepen. A vendégek kipróbálhatták a kovácsolást, megtekinthették a boszorkánypatkolást. Emellett kiválasztották a tiszteletbeli kovácsot, amely címet a nap során a legtöbbet a kovácstűz körül tevékenykedő Csiger Lajos, a Megyei Közgyűlés alelnöke, települési képviselő nyerte el.
Emellett elárverezték a kovácsmesterek által felajánlott míves, igényesen elkészített, különböző tárgyakat, amelyek iránt nagy volt az érdeklődés. Ezt követően pedig a közönség által legjobbnak ítélt kovácsmunkákat is díjazták.

Kapcsolódó hírek