Ugrás a tartalomhoz

Szakmai nap a gimnáziumban

Mezőkövesd hírei


Kilenc előadást tartottak a mezőkövesdi Szent László gimnáziumban az iskola kettős jubileumának jegyében szervezett Tehetséggondozó szakmai napon.

Száztíz évvel ezelőtt kezdődött a gimnáziumi, míg 50 éve indult a közgazdasági szakképzés az intézményben, ennek jegyében rendezték meg az idei szakmai napot, tudtuk meg Juhász Jánosné igazgatótól, aki elmondta, hogy elsősorban az iskola öregdiákjainak sikeres életútját ismerhetik meg az érdeklődők. Az első nap a nyelvtanulással kapcsolatban Valkóné Fekete Krisztina, az iskola szaktanára tartott előadást, melynek keretében a diákok is megosztották tapasztalataikat. Az érdeklődők megismerkedhettek a miskolci Szentpáli István szakiskolával, valamint Márton Marianna ékszertervező iparművész munkásságával és Bak Pál, a Honvédelmi Minisztérium ügyintézőjének életútjával.

Szombaton dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte az érdeklődőket, aki a gimnáziumi élményeiről is beszélt. Nagy István, a gimnázium nyugalmazott igazgatója a közgazdasági szakképzés beindításának körülményeiről tartott előadást.

TUDOMÁNYOS ELőADÁS Ezt követően dr. Papp Zoltán orvosprofesszor, városunk díszpolgára „A magzatvíz vizsgálatától az anyai vér szabad DNS kimutatásáig. Tudományos pályafutásom története.” címmel tartott nagy sikerű előadást, melynek keretében legfontosabb felfedezéseiről beszélt. A szakember tudományos könyveiről, családjáról és a gimnáziummal kapcsolatos emlékeiről, élményeiről is megosztotta gondolatait. Az előadás után Juhász Jánosné igazgató virágcsokorral köszöntötte dr. Papp Zoltánt 80. születésnapja alkalmából. Az orvosprofesszor ezután dedikálta „A szatmári Nagy-károlytól Budapestig. Önéletrajzi zárójelentés” című legújabb könyvét. A szerző a helyszínen eladott kötetek teljes bevételét felajánlotta a Szent László Gimnázium Alma Mater Alapítványának.

ADOMÁNYOZÁS Doktori oklevelet adományozott a Szent László gimnáziumnak dr. Molnár Károly háziorvos. A szakember dr. Csendes Andrásnak, a kollégium korábbi igazgatójának, városunk díszpolgárának filozófia doktori oklevelét ajánlotta fel a Szent László Gimnázium Alma Mater Alapítványának. Az 1948-as keltezésű dokumentumot az oktatási intézmény Tehetséggondozó szakmai napján adta át Juhász Jánosné intézményvezetőnek február 5-én.

A kétnapos program zárásként dr. Kolyvek Antónia, dr. Sugár Viktória és Méreg Attila életútját ismerhették meg a jelenlévők.

 

Kapcsolódó hírek