Ugrás a tartalomhoz

Koszorúzás a ’48-49-es síroknál

Mezőkövesd hírei

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mezőkövesdi temetőben nyugvó hőseire emlékeztek meg március 10-én délelőtt.

A Magyar Honvédség által elindított akció keretében városunkban is rendbe tették és megkoszorúzták az 1848-49-es esemény Mezőkövesden elhunyt katonáinak sírhelyét.

Az eseményen Nagy Géza őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője ismertette a jelenlévőkkel a katonai szervezet által elindított program célját.

– A Magyar Honvédségnek kiemelten fontos a hősökről való megemlékezés, a hős-kultusz fenntartása. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszméinek ápolását is nagyon fontosnak tartjuk, hiszen a mai magyar honvédség onnan származik. A március 15-ei ünnepségekhez kapcsolódva a Magyar Honvédség egy hadisírgondozási-programot indított, melybe a velünk együttműködő középiskolákat, jelen esetben a mezőkövesdi gimnázium tanulóit, valamint a tartalékos katonákat is bevontunk. Ennek az akciónak a részeként érkeztünk Mezőkövesdre is, hiszen ebben a térségben is történtek hadi események, találhatóak hősi sírhelyek   – emelte ki Nagy Géza őrnagy.

A forradalom és szabadságharc mezőkövesdi eseményeiről, az itt nyugvó hősökről Bukta László, a miskolci KIK tartalékos főtörzsőrmestere osztotta meg gondolatait a sírhelyeknél.

– Az 1848-49-es honvédeinkről emlékeztünk meg a városi temetőben. Összesen öt elesett honvédról tudunk, akinek itt van a sírhelye. Az akkori mezőkövesdi kis utóvédharc nyomán és a kápolnai csata után megsérült és városunkban elhunyt Zelenkay Ferencz utász főhadnagy, a Duffand Gyula, Udvarnoki Géza lovaskapitány, illetve van még a sírok között két ’48-as tiszt, akik részt vettek az akkori eseményekben, harcoltak, de később hunytak el: Pongrácz Antal és Csicseti Orosz Károly honvédtisztek. Róluk emlékeztünk meg a mai napon – mondta el Bukta László.

A település temetőjében található sírokat a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Toborzó Irodájának képviselői, valamint a Szent László Gimnázium kadét program szakkörének diákjai takarították meg és helyezték el rajtuk a megemlékezés virágait.

Kapcsolódó hírek