Ugrás a tartalomhoz

"Az Istent szeretőknek minden a javukra válik"

Mezőkövesd hírei

Dr. Csókay András professzor úr előadása a Szent István Katolikus Általános Iskolában

Régóta várt találkozásra került sor február 28-án – Dr. Csókay András nemzetközi hírű idegsebész látogatott városunkba, hogy tanúságtevő, hiterősítő előadást tartson az érdeklődőknek a Szent István Általános Iskolában. Juhászné Derekas Judit tanárnő szervezésében, a Katolikus Pedagógiai Intézet Gyermekvédelmi Program keretében valósulhatott meg ez a különleges alkalom. Az előadást megelőzően az iskola tanulói, Bukta Ottilia Viktória, Nagygyörgy Bence és Sipeki Gábor zenés-verses műsora köszöntötte a megjelenteket.

A pandémia megpróbáltatásai után, most egy közeli háború borzalmai robbantak be életünkbe – professzor úr vigaszt nyújtó igével kezdte mondandóját: „az Istent szeretőknek minden a javukra válik”, vészterhes időkben gyakorta felvetődik a kérdés, hogy Isten hogy engedhet ennyi szenvedést? Csókay András szerint Isten sosem akarja ezeket a konfliktusokat, bűnöket, ám az emberiség szabad akarattal rendelkezik, melyet ugyanannyira fordíthat jóra, mint rosszra is sajnos; de a gonoszság is jóvá tehető és ő is bizakodik a mihamarabbi béke, egyensúly visszatérésében. „Ahol elhatalmasodott a bűn, ott túláradt a kegyelem” Isten kegyelme mindig győzedelmeskedik, mert ő önmagát ajándékozza nekünk, közelít felénk, meggyógyít. A megsemmisülésből fakad az élet, a feltámadás bennünk történik, úgy ahogy Isten elképzelt minket. Meg kell tanulnunk állandóan Jézusra figyelnünk- int minket Csókay professzor. 

A félelem, a stressz minket gyengít 

Ezekben az időkben különösen nehéz félelmeinkkel együtt élnünk, a doktor úr szerint nem legyőzni kell, egyszerűen elfogadni, tudni róla, hogy van. Nem a rossz érzésre figyelni, hanem tudni, hogy történjék bármi, az a javunkra válik! Hangsúlyozta, hogy a félelem, a stressz rendkívüli módon gyengíti a szervezet természetes védekező rendszerét, az immunrendszert; a kardiovaszkuláris megbetegedések legjelentősebb rizikófaktora is, valamint a balesetek oki tényezői között a leggyakoribb – éppen ezért napi szinten kell gyakorolnunk a feszültség csökkentését, a frusztráció oldását, hitünk erősítését. Egyszerű megküzdési gyakorlatot ajánlott: a Jézus-imával – a szív szüntelen imájának célja Isten állandó jelenlétének átélése Szent Fia nevének ismétlésével.

Személyes tragédia és az imádság misztériuma

 Csókay András kendőzetlenül beszélt negyedik fia, Marci tragikus elvesztéséről, aki minden bizonnyal egy epilepsziás rohamot követően fulladt a kerti medencébe; ő talált rá, de már segíteni nem tudott az akkor tíz éves kisfiún. E kimondhatatlan veszteségben Jézus-imákkal, s a jezsuitáktól tanult szemlélődő imádság segítségével talált vissza Istenhez, sőt olyan misztikus élmények, tapasztalatok érték, hogy ma már közelebb érzi magát Jézus Krisztushoz, mint valaha. Hitvallásuk lett, hogy „az imádság erősíti a szív hitét.” Kisfia igazolta a "szenvedés teremtő energiája" tétel keresztény bizonyosságát, melynek gyümölcsei lettek Csókay életében a sikerrel végzett nehéz műtétek, innovációk, s a külföldi missziók.

Orvosi missziók Jézus-imával

2016-ban hívták tanúságtételre Csókayt Meðugorjéba, aki kisfia halála kapcsán beszélt arról, hogy, hogyan lehet egy ilyen hatalmas szenvedést teremtő energiává tenni. A tanúságtételt követően egy nigériai atya lépett hozzá, akivel az afrikai egészségügy problémáiról kezdtek beszélgetni – kiderült, hogy óriási orvos hiánnyal küzd Nigéria: több mint 200 millió emberre fele annyi idegsebész jut, mint Magyarországon tízmillióra – így született meg az idegsebészeti misszió gondolata, s hamarosan el is indult az afrikai karitatív munka, amihez számos egészségügyi szakember csatlakozott, köztük Fodor Réka, az Afréka humanitáriusi alapítvány missziós orvosa.  

Tudomány és hit – Istennel a műtőben  

Csókay professzor 2017-ben találkozott először a fejüknél összenőve született bangladesi sziámi ikrekkel: Rabeya-val, Rukaya-val. Szüleik legnagyobb vágya volt, hogy szabad, külön életet biztosítsanak az akkor másfél éves kislányoknak, azonban a szétválasztó műtétet senki sem vállalta, idegsebészetileg megvalósíthatatlan volt a feladat: nem az összenőtt agyak, hanem az összenőtt vénák miatt. Csókay elmondása alapján, intuitív módon, mély imádságban kapta meg a megoldást erre („az összenőtt vénát vedd el mindkettőjüktől”) melyhez a szakmaiság hozzátételével elkezdhették a nemzetközi szinten is elismert orvostudományi innovációkat jelentő műtétsorozat előkészítését. A szétválasztó műtét sikere a magyar orvosi csapat együttes munkájának, illetve a Magyarországon mozgósított háttérima erejével valósulhatott meg 2019. augusztus 1-2-án Dakkában. A közbenjáró háttérima kapcsán Csókay egy kármelita nővér hasonlatát osztotta meg velünk: a háttérima olyan, mint a vízpára, ami felszáll, a Szentlélek tovafújja és a sivatagban szomjazóra – vagyis arra, akiért az imádság szól – kicsapódik szomjoltó víz formájában. Meghasonlott, sebzett világunkban, ezekben a háborús időkben is éljünk az ima erejével, imádkozzunk vigasztalásért, bajba jutott társainkért, a békéért –zárta előadását Csókay professzor.

Évfordulók, ünnepek egy iskola történetében

 Az előadásnak helyet biztosító Szent István Általános Iskola, éppen harminc éves évfordulóját ünnepelte, ezen alkalomból Juhászné Derekas Judit tanárnő az iskola történetének legfontosabb állomásait foglalta össze a hallgatóságnak: az oktatást 1926-ban az Isten Megváltó Leányai szerzetesrendhez tartozó 18 nővér kezdte el, ezért is szerepelt sokáig a köztudatban Zárda néven. Az iskola átvészelt árvizet, a II világháború idején katonai kórház volt, majd 1948-ban államosították. Az elkövetkezendő négy évtizedben állami általános iskolaként működött, majd 1991-ben az iskola ismét egyházi tulajdonba került elsőként az egri egyházmegyében, az iskola névadója és védőszentje Szent István király lett. Jelenleg 35 pedagógus 400 diákot tanít az intézményben, ahol az oktató és nevelő munka mellett nagy hangsúlyt kap a katolikus, keresztény értékrend közvetítése. Az iskola évfordulója mellett a Jézus Szíve templom felszentelésének is kerek, 20. évfordulóját ünnepelték tavaly, ezen alkalom kapcsán került átadásra az iskola új épületszárnya is. A járványügyi intézkedések miatt ezek az ünnepek csak korlátozottan voltak megtartva, ezért most örömteli és üdvözítő volt ezen a mostani alkalmon megemlékezni róluk, hálát adni értük.

Szilvási-Zupkó Anett

Kapcsolódó hírek