Ugrás a tartalomhoz

1848-ra emlékeztünk

Mezőkövesd hírei

A 174 évvel ezelőtti, 1848-49-es forradalom és szabadságharcról emlékeztek meg városunkban március 14-én délelőtt. Az ünnepi szónok Tállai András országgyűlési képviselő volt.

A program elején Konczné Tegzes Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságának igazgató-helyettese mondott köszöntőt. A Kormány a 2022-23-as esztendőt Petőfi Sándor emlékévvé nyilvánította. Ennek jegyében a Kárpát-medence több településén Petőfi Klubok alakultak tisztelegve a nagy magyar költő születésének 200. évfordulójának tiszteletére – mondta el az igazgató-helyettes, aki hozzátette, hogy Mezőkövesd, illetve a város kulturális intézménye is csatlakozott ehhez a programhoz. Köszöntője után Tállai András, térségünk országgyűlési képviselője egy könyvcsomagot adott át a Magyar Kormány nevében a Mezőkövesdi Közkincs-TÁR Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Kazárné Kalber Nikolettnek.

A megemlékezésen Tállai András, térségünk országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

„Ez az ünnep arról a bátorságról, erőről és hitről szól, amely Magyarországot a felemelkedés útjára vezette. Immár 174 éve annak, hogy 1848. március 15-e másfél esztendő csodálatos szabadságküzdelmének, nemzetünk szabadságszeretetének, szabadság utáni vágyának a jelképe – mondta el Tállai András, aki hozzátette, hogy ma is elengedhetetlen a bátorság, az erő, a hit és a szeretet. Beszédében kitért a szomszéd országban zajló háborúra is, hangsúlyozta, hogy nekünk, magyaroknak semmiképpen nem szabad belesodródnunk ebbe a konfliktusba.

Az országgyűlési képviselő szavai után Sasvári Sándor és lánya, Sasvári Léna előadását tekintették meg a jelenlévők.

Az ünnepség után Mezőkövesd Város Önkormányzatának, a közintézmények, civil szervezetek és politikai pártok képviselői helyezték el a megemlékezés virágait az 1848-49-es emlékműnél. A koszorúzás alatt a Pro Urbe-díjas Mezőkövesdi Fúvószenekar adott térzenét.

Kapcsolódó hírek