Ugrás a tartalomhoz

A szakrális tárgyak kiállítása

Mezőkövesd hírei

A SZENT MEGJELENÉSEI  - Ábrázolás és kultusz a Palócföldön címmel február 3-án a palócföldi öltöztetős szobrokat és szakrális textileket bemutató kiállítás nyílt a mezőkövesdi Matyó Múzeumban.
A tárlat dr. Lengyel Ágnes, a balassagyarmati Palóc Múzeum igazgatója és dr. Limbacher Gábor Veszprém megyei múzeumigazgató rendezésében jött létre.
A kiállításmegnyitón elsőként Dr. Pusztai Tamás megyei múzeumigazgató köszöntötte a megjelent vendégeket, majd pedig dr. Lengyel Ágnes, etnográfus, múzeumigazgató nyitotta meg a tárlatot.

A tárlaton a népi kultúra jellegzetes régi alkotásai láthatóak, melyek kegyhelyeken, templomokban, kápolnákban, sőt magánházakban is megtalálhatóak. Az egyház 19. századi szemléletváltozásával, a parasztság polgárosodásával és a franciaországi lourdes-i jelenések hatására e régi, zömmel paraszti mesterek faragta alkotások helyét a széria jellegű Mária-szobrok foglalták el. A „ruhás Máriácskák” a bejárat mellé, a „koldusok oltárára” kerültek. A tárlat a Matyó Múzeumban kibővült egy matyó, szentistváni „öltöztetős Máriával”. A 20. századi szemléletváltás azután e szobrok többségét végképp pusztulásra ítélte.
A megnyitó után dr. Limbacher Gábor etnográfus, Veszprém Megyei Múzeumok Igazgatóságának múzeumigazgatója tartott előadást.
„E sajátos arculatú kiállításban olyan sokrétű szellemi-lelki-kulturális koncentrátum megjelenéseit láthatjuk, melyek esetében Ég és föld, ember és természet, egyén és közösség, inspiráltság és alkotás, emberi szükség és kultusz válik érzékelhetővé. Végső soron nem is ábrázolásokról beszélhetünk, hanem paraszti elődeinknek létforrás jelentőségű meghatározóiról, alanyairól. E „tárgyak” elválaszthatatlanok az „ábrázolt” szenttől, és csodás interaktív szerepet töltöttek be a közösség életében. Tárgy és lélek olyan szétválaszthatatlan együttesét alkották, melynek következtében az ábrázolásban magát a szentet érzékelték. Gondozásuk az imádság sajátos formájává vált. Volt, aki egész hajkoronáját is Máriácskának ajánlotta, és a Boldogasszony iránti tisztelet-szeretet, bensőséges bizalom sokféle formában tárgyiasult. Főként ruhákban, de rózsafüzérben, ékszerben, gyertyában, szobrocskában, köszöntésben, fohászban, érintésben, csókban. Így jött létre szakrális kontaktus menny és föld között, hogy az élet élhető legyen, egyensúlyban legyen, oltalom alatt álljon, és átöröklődjön nemzedékről nemzedékre.” - mondta el dr. Limbacher Gábor.
A szakrális tárgyakat bemutató kiállítás 2011. július 13-ig látogatható a mezőkövesdi Matyó Múzeumban.

Kapcsolódó hírek