Ugrás a tartalomhoz

A folklór bűvöletében

Mezőkövesd hírei

Koncert, táncház, felvonulás és néptáncgála is szerepelt a Matyóföldi Folklórfesztivál programjai között.

A háromnapos esemény első napján ünnepélyes megnyitót tartottak, melynek keretében Pap Bernadett, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket július 29-én a Látogatóközpontban. Az eseményen levetítették a Virágzó matyó rózsa című dokumentumfilmet. Ezt követően a Cimbaliband zenekar interaktív koncertjét nézhették meg az érdeklődők, majd a napot Táncház zárta a Dobroda zenekarral. A táncokat Farkas Fanni és Kiss Balázs, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai tanították be.

A program szombaton kedvcsinálóként néptáncos műsorral kezdődött a piacon, majd gyerekműsorral folytatódott a Látogatóközpontban, melynek keretében a Cseperedő, a Pöttömök és a Ragyogó néptánccsoportok mutatták be műsorukat. A délelőtti programot Paár Julcsi és társulatának előadásában a Kerekerdő című mesekoncert zárta.

Délután elsőként a matyó hagyományőrzők műsorát nézhették meg az érdeklődők, majd „Húzzad, fújjad, pengesd!” címmel interaktív hangszerbemutatót tartott Boncsér Gábor. Ezt követően hortobágyi csikósok és a mezőkövesdi Varga Lovasiskola bemutatóját lehetett megtekinteni a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban.

A program látványos felvonulással folytatódott a Kavicsos-tó – Széchenyi út – Mátyás király út – Hadas útvonalon, majd a napot mintegy két és félórás fergeteges néptáncgála zárta a Látogatóközpontban.

Szombaton egész nap mesterségbemutatókat és kiállításokat lehetett megtekinteni a Hadas alkotóházaiban és a Népi Művészetek Háza udvarán, de lehetőség nyílt matyó népviseletbe való beöltözésre is. Ezen felül például erdélyi kürtöskalács és borsodnádasdi molnárkalács készült az Üstökösház udvarán, ahol kézműves portékákat is lehetett vásárolni, valamint volt látványfőzés, a Kincses Hegyalja Alapítvány közreműködésével pedig Tokaji borokat lehetett kóstolni.

Vasárnap a Vaga Banda gólyalábasainak interaktív műsorával kezdődött a program a Közösségi Ház előtt. Ezt követően Kárpátok Visszhangja címmel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mintegy egyórás teltházas előadást tartott a Közösségi Házban. A műsor érdekessége volt, hogy matyó táncokat is bemutattak a szereplők. 

B. K.

Kapcsolódó hírek