Ugrás a tartalomhoz

Matyó népviselet

Mezőkövesd hírei

Két férfi és két női matyó öltözetet vehetett át Rigó Attiláné, a mezőkövesdi gimnázium igazgatója, az önkormányzat nevében dr. Fekete Zoltán polgármestertől.

Városunk vezetője elmondta, évekkel ezelőtt merült fel ötletként, hogy próbáljanak önerőből minél több matyó népviseletet készíteni.

– Első alkalommal az óvodások kaptak 96 matyó ruhát, most pedig a Szent László gimnáziumot ajándékozzuk meg négy teljes matyó népviselettel – emelte ki dr. Fekete Zoltán, aki elmondta, hogy legközelebb a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola számára készítenek matyó ruhákat a közfoglalkoztatás keretében.

A népviseleteket Rigó Attiláné, a Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum igazgatója vette át.

– Óriási ajándék ez a számunkra, mert már nagyon régóta tervezzük ezeknek a ruháknak az elkészíttetését. A nemzetközi pályázataink keretében mindig sort kerítettünk a matyó népviselet és táncok bemutatására, így ez pótolhatatlan érték lesz iskolánk számára – mondta Rigó Attiláné, aki hozzátette, hogy a regionális kultúra, így a matyó kultúra is érettségi témakör, ezért elvi kérdésként tekintenek arra, hogy az iskola tanulói egyebek mellett a matyó népviseletről is tudjanak beszélni.

A ruhákat Vámos Margó tervei alapján Bíró Tünde, Hajdu Csabáné, Kalóné Bencsik Erika, Lakatos Anna, Lázár Péter Tamásné, Pap Lászlóné és Szekeres Erzsébet készítette.

Kapcsolódó hírek