Ugrás a tartalomhoz

Könyvbemutató a kultúra jegyében

Mezőkövesd hírei

Pető Margit és Varga László nemrégiben megjelent kötetét mutatták be a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 21-én.

A Himnusz megszületésének az ünnepén elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt, aki beszédében a kultúra, a magyar kultúra fontosságát, értékességét, egyediségét emelte ki.

Ezt követően Cseh Károly tolmácsolásában Pető Margit őszi szélkerék című könyvét ismerhettük meg, amely kötet születésnapi válogatás, hiszen a költő 75 évének 75 legszebb versét tartalmazza, amelyet a szerző saját festményeivel illusztrált.
„Pető Margit most az „aranydús ősz”-ben gyűjtötte be a termést a „rejtelmek magtárá”-ba, a válogatott és új verseket sorjáztató kötetében, az őszi szélkerékben. Látható és találó már maga a cím is, mert nem csupán benső pályaívet, hanem jellemrajzot is ad az alkotóról. A kerék, a tengely – a szellem – forog, a torony – az ember – szilárdan áll. Amikor a széllapátok forognak, térré őrlik az időt és idővé a teret: emlékek, tájak, arcok, távlatok, remények, kételyek örvénylenek, s alakulnak sorokká, állnak össze verssé; a versek meg kötetekké, s azok pedog átszelelve: lírai életművé.” – ezekkel a gondolatokkal ajánlja Cseh Károly a Matyóföldhöz, a szülőföldhöz mindvégig hű és több művészeti ágban szorgoskodó szerző Szélkerék című kötetét. 
A lírai mű után egy komolyabb lélegzetű, a Jezsuita missziót, valamint a mezőkövesdi Kistemplom történetét bemutató könyvét ismertette Varga László.
„A jezsuita misszió Mezőkövesden az 1900-as éveknek az elején kezdődött, s a könyv tulajdonképpen ettől az időponttól követi a jezsuiták tevékenységét. A mű a megtelepedés küzdelmes éveit, az I. Világháború küzdelmes időszakát, a missziók szervezését, az 1923-ban létrejött jezsuita rendház, a megépült kistemplom történetét írja le, mutatja be. A könyvből megismerhetjük a megalakulástól az 1950-ig eltelt nehéz évek  történéseit, a missziókban, a jezsuitáknak a város vallási, kulturális és társadalmi életében betöltött szerepét. Összesen 28 évig működhetett itt a magyar jezsuita rend. Az 1990-es évekig fennálló mezőkövesdi kistemplomnak, a jezsuiták nélkülözhetetlen tevékenységének szerettem volna emléket állítani a könyv megírásával, mert fontosnak tartom, hogy a jezsuita missziónak, a templomban az értékét, történelmét, jelentőségét átadhassuk az utókornak.” – mondta el Varga László, lokálpatrióta szerző, okleveles gépészmérnök,nyugalmazott iparjogvédelmi főtanácsos.
A műsorban versszavalataikkal, illetve a Jezsuita misszió című könyvből előadott részletekkel közreműködött Bíró József, K. Dudás Mária, Takács Norbert, valamint Pázmándi László.


Kapcsolódó hírek