Ugrás a tartalomhoz

KERÉKPÁROSOK FOKOZOTT RENDőRI ELLENőRZÉSE

Mezőkövesd hírei

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a baleseti statisztikai adatok a tavalyi évhez képest 50 %-os emelkedést mutat a kerékpárosok által előidézett balesetek számában. 

Mezőkövesd Rendőrkapitányság illetékességi területén 2-3 naponta következik be olyan esemény, amelynek okozója vagy sértettje az egy nyomon haladó jármű vezetője. Éppen ezért a Rendőrkapitányság kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosok közlekedésére, ellenőrzésére.

A baleseti adatok alátámasztják, hogy változatlanul indokolt és szükséges a kerékpárosok fokozott SOROZATSZERű ellenőrzése testi épségük megóvása, és a szabályos közlekedés elősegítése érdekében.    

A kerékpárosok fokozottabb védelmét szem előtt tartva, az általuk okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében a Rendőrkapitányság

2012. május hónapban

a kerékpárosok fokozott,

SOROZATSZERű ellenőrzését hajtja végre.


 Az akció során az intézkedő rendőrök kiemelten a legfőbb baleseti okok megakadályozására helyezik a hangsúlyt. Ezért a kerékpározásra vonatkozó általános szabályok betartásán túl ellenőrzik:
  • az ittasságot,
  • a vasúti átjáróban történő közlekedést,
  • az elsőbbségi és kanyarodási szabályokat, valamint 
  • a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladást.

Jogszabályi háttér:
 
KRESZ 54.§.
 
(1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.
 
(2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
 
(3) Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.
 
(4) Kerékpárral
a) lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá
b) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad.
A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.
 
(5) A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.
 
(6) A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.
 
(7) Tilos
a) főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;
b) elengedett kormánnyal kerékpározni;
c) kerékpárhoz oldalkocsit, valamint – kerékpár-utánfutót kivéve - egyéb vontatmányt kapcsolni;
d) kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni;
e) kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani;
f) kerékpárral állatot vezetni.
 
(10) A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja, és nem veszélyeztetheti.
 
(11) Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, a kétkerekű kerékpároknak a kerékpárúton vagy a gyalog- és kerékpárúton kell közlekedni. Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki és az úton kerékpár nyomot is kijelöltek - ha a közúti jelzésekből más nem következik - a kétkerekű kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek.
 

Kapcsolódó hírek