Ugrás a tartalomhoz

Ösztönző támogatások

Mezőkövesd hírei

„Több mint 310 milliárd forint maradhatott a családoknál az elmúlt évben, tavaly 900 ezer szülő érvényesítette a családi adókedvezményt" – mondta el Tállai András, miniszterhelyettes, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője január első napjaiban az MTI-nek.

Tállai András kiemelte, hogy a 2010-es kormányváltás után 2011. január 1-jén lépett életbe az új, egyszerű, arányos családi adórendszer, amely két alapvető értéket ismer el: a munkát és a munka melletti gyermeknevelést. Az új adórendszer az elmúlt húsz év legnagyobb adócsökkentésével jelentős pénzügyi támogatást biztosít a munkát vállaló, egy vagy több gyermeket nevelő szülők, családok számára.

A miniszterhelyettes hozzátette, hogy a magyar családi adórendszer Európa harmadik legalacsonyabb személyijövedelemadó-kulcsa mellett biztosít jelentős adókedvezményeket, így megbecsülve a munka mellett gyermeket nevelőket – írja az MTI.

Emellett az államtitkár kiemelte a 2015 óta igénybe vehető első házasok kedvezményét, a 2020. január 1-jétől elérhető négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét. A fiatalok számára hatalmas segítséget nyújtott a 25 év alatti fiatalok számára biztosított SZJA-mentesség, amelyet az idei évtől a kormány tovább bővít, miszerint 30 éves korig szja-mentességet kaphatnak azoknak a nők, akik gyermeket vállalnak – tette hozzá Tállai András.

Az államtitkár emlékeztetett: a járvány miatti családvédelmi intézkedések részeként a gyermeket nevelő családok tavaly visszakapták az általuk 2021-ben megfizetett személyi jövedelemadó, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, kisadózó vállalkozások tételes adója meghatározott részét is. A családi adóvisszatérítés legfeljebb 809 ezer forint lehetett, ezt mindkét szülő megkaphatta – közölte a miniszterhelyettes.

(Forrás: MTI)

Hmzs

Kapcsolódó hírek