Ugrás a tartalomhoz

Vándorkiállítás

Mezőkövesd hírei

„A rend nyomában” címmel interaktív régészeti vándorkiállítás nyílt a Matyó Múzeumban.

P. Fischl Klára régész elsőként a 4000 évvel ezelőtti, bronzkori települések szerkezetéről beszélt. Elmondta, hogy a településeknek koncentrikus kör alakú alaprajzuk volt, egy belső lakóöv után egy mély és széles árkot alakítottak ki, majd újabb házak álltak. A települések 5 km-es távolságra voltak egymástól, a mezőkövesdi bronzkori települést 2022-ben találták meg.

– Geofizikai kutatások folytak a területen, ami megerősítette, hogy a településnek itt is ugyanolyan az alaprajza, tehát van egy belső mag, egy árok és külső rész. Ezen felül talajfúrásos mintákat is vettünk, melyeknek a kiértékelése jelenleg is folyik, ebből olyan szervesanyag mintákat tudunk majd gyűjteni, melyből egy vizsgálattal meg tudjuk mondani a településnek az életkorát – emelte ki P. Fischl Klára, aki hozzátette, hogy mivel a kutatások tavaly zajlottak a területen, ezért a legtöbbnek még nincsen konkrét eredménye, de ha meglesznek az adatok egy szakmai publikációt készítenek, amely kb. másfél-két éven belül meg fog jelenni.

A régész a bronzkori tárgyak jellemzőiről is beszélt.

– A bronzkornak ezt az időszakát gazdagon díszített, különleges kézművestudást igénylő fazekasművesség jellemezte. A tárgyak minősége alapján azt feltételezzük, hogy nem mindenki saját magának készítette a kerámiát, hanem olyan mesterek készíthették, akik kifejezetten kerámia-készítéssel foglalkoztak. A Krisztus előtti 2000-1500 évekről beszélünk, ebből az időszakból kevés bronztárgyat ismerünk, amelyek nagy részben ékszerek és presztízstárgyak voltak, ezek a viselőjének a státuszát jelölték – emelte ki a szakember, aki elmondta, hogy a hétköznapi eszközök csontból és kőből készültek.

Az eseményen „A rend nyomában” című kötetet is bemutatta P. Fischl Klára és Pusztai Tamás régész január 27-én. A könyv két fő tartalmi részből áll, az első részében a régészeti kutató módszerekről esik szó, míg a második felében azt a 27 bronzkori települést mutatják be, ahol az elmúlt 10 évben kutatásokat végeztek.

B. K.

Kapcsolódó hírek