Ugrás a tartalomhoz

Művészet és sport

Mezőkövesd hírei

Ez volt a központi témája annak a tehetséggondozó szakmai rendezvénynek, amelyet február 10-én és 11-én rendeztek meg a mezőkövesdi Szent Lászlóban.

A Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum már évek óta megszervezi tehetséggondozó szakmai napját annak érdekében, hogy megismerjenek, elsajátítsanak más intézményekben jól működő tehetséggondozási gyakorlatokat.

MűVÉSZET | A program első napján Rigó Attiláné intézményvezető köszöntő gondolatai után elsőként a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium mutatta be képző- és iparművészeti szakgimnáziumi képzéseit. Az előadás során Guszlervné Tóth Katalin igazgatóhelyettes és tanítványai ismertették a székesfehérvári iskolában folyó három művészeti ágazatot: a kerámia, textil és grafikai képzéseket. A vendégelőadók minikiállítással is bemutatták az iskola növendékeinek díjazott alkotásait.

Ezt követően a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskolában technikumi képzésként működő kreatív ágazatokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az intézmény jelenlegi formájában 2020 óta működik, több miskolci iskola összevonásával jött létre. Az intézményben grafikus, fotográfus, dekoratőr, kerámia- és porcelánkészítő, valamint aranyműves képzésre is várják a gyerekeket. Ez az iskola is hozott néhány alkotást, kerámiát, amelyet az előadások után megtekinthettek a jelenlévők.

SPORT | Ezt követően a testnevelés, a mozgás került terítékre. Elsőként ebben a témában Drizner Péter, a Mezőkövesdi Kézilabda Club vezetőedzője tartott előadást, amelyben részletesen bemutatta a Club és a helyi oktatási intézmények közötti szoros együttműködést. Kiemelte, hogy már az óvodában jelen vannak, megismertetik a kézilabdát a kicsikkel, majd a komolyabb munka, toborzás, játékosválogatók, edzések az általános iskolákban, majd pedig a középiskolákban folytatódnak. Kiemelte, hogy a helyi középiskolákkal is jó a kapcsolat, az évek során számos utánpótlás válogatott nevelkedett ki a clubban, akik főként a Szent László gimnáziumban tanultak, illetve tanulnak, mint például Csörgő Kristóf, Szepesi Zsombor, Panyi Anna.

Bizik Péter, a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium testnevelési munkaközösség-vezetője az iskolában zajló tömegsportokat és versenysportokat, ezen belül is a futsalt mint csapatsportot mutatta be.

A pénteki nap zárásaként a házigazda Szent László gimnázium tehetségazonosító jó gyakorlatát, a gólyaatlétikával ismerkedhettek meg a szakmai nap résztvevői. A témában Varga Ivánné testnevelési munkaközösség-vezető beszélt, aki elmondta, hogy a 2000-2001-es tanévtől szervezik meg a kilencedikes évfolyam számára a gólyaatlétikát, amely keretében a diákok az atlétikai számokban ügyeskednek. Amellett, hogy ez a program csapatépítő is, közben jól fel tudják mérni az iskolát most kezdő diákok képességeit.

FOLYTATÁS | A program szombaton délelőtt folytatódott a Szent László gimnáziumban. Elsőként Gallik Gábor, a Mezőkövesdi Diáksport Bizottság elnöke beszélt a szervezet munkájáról, felépítéséről és eredményeiről. Elmondta egyebek mellett, hogy az iskolákkal szoros kapcsolatot tartanak, összesen 19 általános iskolával és két középiskolával állnak kapcsolatban. A fő feladatok közé tartozik a megyei versenyek megszervezése és a helyszínek kijelölése, kiemelte, hogy a Mezőkövesdi KC-val szoros kapcsolatban állnak, rendszeresen rendeznek megyei és országos kézilabda diákolimpiai versenyeket városunkban.

Ezt követően Horváth Tamás, a Mezőkövesd Zsóry FC utánpótlás szakmai vezetője a klubnál folyó tehetséggondozásról osztotta meg gondolatait. Bemutatta a tehetségmodelleket, beszélt egyebek mellett a család, az iskola és a kortársak szerepéről a fejlődésben, kiemelte például a szülőkkel való kapcsolattartás fontosságát. Emellett szó esett a tehetségközpontok felépítéséről, az egyéni képzésről, a technikai edzések hatásairól. Póta-Zsiros Emese, angol nyelv és kultúra tanára, magyartanár a klasszikus irodalom helyéről és értelmezési lehetőségeiről beszélt a középiskolai oktatásban.

A mezőkövesdi születésű dr. Varga Zoltán, a Magyar Suzuki Zrt. HR és Társasági Támogatások-, valamint a Jogi és Compliance Osztály vezetője, az „Év fiatal HR vezetője”, életútjáról, az autógyárban zajló munkáról osztotta meg gondolatait. Elmondta egyebek mellett, hogy az 1991-ben alapított esztergomi gyárban napi szinten mintegy 700 autót gyártanak, 123 országba, köztük Japánba szállítanak járműveket.

Bereczki Enikő generációkutató, mentálhigiéniás szakember, „A rejtélyes Z generáció” című könyv szerzője, együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel címmel tartott előadást. A mezőkövesdi Szent László gimnázium egykori tanulója egyebek mellett a generációk közötti kapcsolatról és nézetkülönbségekről, az influenszer szó jelentéséről és az influenszerek szerepéről beszélt. Ezen felül a közösségi média által okozott függőségekről, a generációs különbségek leküzdésének módszereiről is megosztotta gondolatait.

hmzs és B. K.

Kapcsolódó hírek