Ugrás a tartalomhoz

Szabályok a gyalogosközlekedésben

Mezőkövesd hírei

Figyeljünk egymásra! „Hogy mindenki hazaérjen!” címmel hívja fel a biztonságos gyalogos közlekedés szabályaira a figyelmet a a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya.

Figyeljünk egymásra! „Hogy mindenki hazaérjen!”

A gyalogosok úttesten történő átkelése során akár saját, akár az autósok figyelmetlensége okán kerülhetnek balesetveszélyes helyzetbe. Ennek elkerülése érdekében a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az alábbi szabályok betartására hívja fel a közlekedésben részt vevők figyelmét:

· A zebrán áthaladó gyalogosoknak (ha már a zebrán haladnak) elsőbbségük van minden járművel szemben. A gyalogosokat még csak zavarni sem szabad az átkelésük során.

· Ha többsávos úton az egyik sávban valaki már megállt a zebra előtt, akkor a többi sávban is meg kell állni! A zebrára lépés előtt természetesen a gyalogosnak meg kell győződnie arról, hogy biztonságosan átkelhet az úttesten.

· Ha kerékpárral zebrát keresztezel, akkor ugyanúgy meg kell adnod a gyalogosoknak az elsőbbséget, mint mikor autót vezetsz.

· A zebrán az elsőbbség csak a gyalogosokra vonatkozik. Tehát biciklisekre csak akkor, ha a zebránál leszállnak és tolják a biciklit. Zebrán csak megfelelő körültekintéssel és lassan kelj át kerékpárral, mert az autóvezetők nem számítanak gyorsan érkező kerékpárosra, a gyalogosokat pedig zavarhatja, veszélyeztetheti a száguldozás.

· Tapasztaljuk, hogy az időjárási viszonyok miatt sok esetben a zebrán átkelő vagy átkelni szándékozó gyalogosakat a gépkocsivezetők nem, vagy csak későn veszik észre. A gépjárművezetőknek a kijelölt gyalogátkelőhelyeket fokozott körültekintéssel kell megközelíteniük, ezért javasoljuk, hogy rossz fényviszonyok (szembe tűző nap, ködös idő) esetén még fokozottabb óvatossággal járjanak el!

 Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya

Kapcsolódó hírek