Ugrás a tartalomhoz

Jelzőrendszer-konferencia

Mezőkövesd hírei

Február 23-án tartotta meg éves jelzőrendszer-fórumát a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ.

A konferencia központi témája a Mezőkövesdi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat elmúlt évi tevékenysége, valamint az emberkereskedelem volt.

A gyermekvédelmi törvény előírásainak megfelelve a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ idén is megszervezte szakmai konferenciáját, melyen a jelzőrendszer tagjai – például óvónők, tanítók, tanárok, védőnők, a gyermekjóléti, családsegítő területen dolgozók – vettek részt.

– Nagyon fontos, hogy a napi munka során a kollégák egyrészt ismerjék egymást, másrészt a munkájukat érintő fontosabb témákban tájékozódhassanak, elmélyíthessék ismereteiket, véleményeket cserélhetnek egymással – ismertette az esemény célját Szarka Melinda, a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ igazgatója.

Az eseményen elsőként a Mezőkövesdi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője, Baranyiné Molnár Erzsébet számolt be a szolgálat elmúlt évi munkájáról.

A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény általános igazgatóhelyettese, megyei módszertani munkatárs, Lasztócziné Szomoru Mónika pedig az emberkereskedelemről, a jelzőrendszeri tagoknak az emberkereskedelem felismerésében és megelőzésében játszott szerepéről tartott előadást.

 - Az Unió minden országa fontosnak tartja az emberkereskedelem elleni küzdelmet. A világban közel 27 millió ember él rabszolgaságban, azaz kényszermunkában, kényszerprostitúcióban, rengeteg gyerek érintett a kényszerkoldultatásban. Nagyon fontos ez ellen fellépni. Aki fel tudja ismerni azokat a jeleket, hogy valaki emberkereskedelem áldozata, azok a jelzőrendszer tagjai – a védőnők, pedagógusok, családsegítő kollégák, akik találkoznak a gyerekekkel, a családokkal. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmüket arra, hogy milyen jelekre figyeljenek, mit tudnak tenni – mondta el Lasztócziné Szomoru Mónika, aki hozzátette, hogy az emberkereskedelem legtöbb áldozata a gyermekek és a nők, de a fogyatékkal élők, az egyedül élők, idősek, akiket könnyű befolyásolni.

hmzs 

Kapcsolódó hírek