Ugrás a tartalomhoz

Ügyeleti rendszer: új telefonszám, változatlan ellátás

Mezőkövesd hírei

Április elején vármegyénk is csatlakozik az új orvosi ügyeleti rendszerhez. Ennek részleteiről kérdeztük dr. Fekete Zoltánt, Mezőkövesd polgármesterét.

– Hogyan érinti Mezőkövesdet az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása?


– Ez hónapok óta kérdés. Hála Istennek, sehogy. Marad minden a megszokott rendben. Más lesz a fenntartó itt, Mezőkövesden is, és egész Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is április 1-jétől új rendszerben működik majd az orvosi ügyelet. Az Országos Mentőszolgálat felelős a szervezésért és ő látja el az orvosi ügyelet működését. Mezőkövesd esetében ez gyakorlatilag a páciensek és az ügyeletet igénybe vevők számára semmit nem fog jelenteni. Ugyanabban az épületben marad az ügyelet, ahol eddig volt, a megszokott rendben.

– Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Ez úgy fog működni, hogy 16 órától 22 óráig háziorvos fogja az ügyeletet ellátni, továbbra is a József Attila úti ügyeleti épületben. 22 órától reggel 8 óráig pedig a mentőszolgálat által biztosított személyzet fogja ellátni az ügyeletet, aki lehet háziorvos is, ahogy a szerződéseket és a megállapodásokat megkötik. Ugyanez érvényes hétvégére és ünnepnapokra is. Mezőkövesd lakosai számára tehát semmilyen változás nem történik.

– Hogyan lehet elérni ezentúl az ügyeletet?

– A betegeknek, az ügyeletet igénybe vevőknek nincs egyéb dolguk, mint hogy a 1830-as központi telefonszámot felhívják, ahol szakértők, illetve hozzá értő emberek fogják a panaszt felvenni és ez alapján látják el tanácsokkal a hívót. Fontos változás, hogy a 1830-as telefonszámon nem az lesz a szempont, hogy hová tartozik körzetileg a hívó, hanem a legközelebbi segítségnyújtási helyre fogják majd a beteget irányítani, illetve ha szükséges, akkor a beteghez a legközelebb rendelkezésre álló orvosi segítséget fogják kiküldeni.
 
 
OMSZ-tájékoztató

Az új ügyeleti rendszerről Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője és Kádár Balázs, a mentőszolgálat regionális igazgatója tartott tájékoztatót március 9-én, Miskolcon.

Hazánkban fokozatosan vezetik be az új, egységes ügyeleti rendszert. Elsőként Hajdu-Bihar, majd pedig Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék csatlakoztak be az új modellbe, jövő hónaptól pedig Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye is belép a sorba.

Győrfi Pál az új rendszer előzményeiről is beszélt a tájékoztatón. Elmondta, hogy Hajdú-Biharban másfél éve elindították az új rendszer modellprogramját, ahol megvizsgálták a működését. A tapasztalatok közül kiemelte, hogy 16–22 óra között főként háziorvosi jellegű problémákkal keresték fel az ügyeletet a betegek, míg 22 óra után jellemzően akut problémával fordultak az ügyelethez. Hozzátette, hogy az új, egységes ügyeleti rendszer erre a kétféle szükségletre ad választ.

Az egyik pillére a délutáni háziorvosi ügyelet 16–22 óra között, amelyet vármegyénkben 10 településen, köztük Mezőkövesden érhetnek el. A másik pillér pedig 22 órától reggel 8-ig a sürgősségi ügyelet, amelyet teljes egészében az Országos Mentőszolgálat szervez és működtet. Az éjszakai ügyeletet is lehetőség van személyesen felkeresni, erre a vármegyében nyolc településen, köztük Mezőkövesden lesz mód. Győrfi Pál hozzátette, hogy mielőtt akár este, vagy éjszaka útnak indulnánk, érdemes felhívni a 1830-as telefonszámot, amely a mentésirányítási központban csörög, ahol a szakember a panasz felvétele után segít a betegnek, hogy melyik ügyeleti helyre menjen, vagy ha súlyosabbnak ítéli meg az esetet akkor ügyeleti kocsit, vagy mentőt küld az érintetthez.

Kádár Balázs, a mentőszolgálat regionális igazgatója a tájékoztatón kiemelte, hogy a vármegye mentőellátása rendkívül jó, 22 mentőállomásról és két mentési pontból indul 66 mentőegység mindennap a betegek érdekében, az ellátás éjjel is biztosított. 16 kiemelt mentőegység van a vármegyében. Ez az erős és egységes orvosszakmai képviselet az, amivel úgy látják, hogy a betegbiztonság folyamatosan fenntartható. Ezt az egységes szemléletet és tudást az orvosi ügyeletben is képviselni fogják – tette hozzá a regionális igazgató.

Mindemellett Győrfi Pál hangsúlyozta, hogy továbbra is vegyes ügyeletek lesznek, tehát a felnőtteket és a gyerekeket is ellátják a délutáni, illetve az éjszakai ügyeleteken. A központi gyermekügyelet Miskolcon lesz, de átkerül a kórházba a gyermekosztály mellé, ami szakmailag is jobb lehetőség.
 
 
hmzs

Kapcsolódó hírek