Ugrás a tartalomhoz

„Szlovák szlalom” - Ittas külföldi sofőr, józan hazai ítélet

Mezőkövesd hírei

Példa értékűnek is nevezhető az a rendőrségi eljárás és bírósági ítélet, amit egy ittasan vezető és emiatt balesetet okozó szlovák állampolgárral szemben folytatott le a hatóság. A taláros testület többek között két évre eltiltotta a vezetéstől a sofőrt.

Egy személygépkocsi szlovák állampolgárságú sofőrje súlyos sérüléseket szenvedett Bogácson egy közlekedési balesetben május 20-án a kora reggeli órákban. Előző este a településen 23.50 órakor közúti ellenőrzés céljából megállította a szolgálatban lévő rendőr járőr, és mivel szemmel láthatóan ittas állapotban volt, vérmintavételre előállításra került a mezőkövesdi orvosi ügyeletre. Szabadon bocsátását követően az úr visszament személygépkocsijához, és alkoholos állapotban ismételten elindult a gépjárművel annak ellenére, hogy korábban tetten érték, vezetői engedélyét bevonták, és előállítása során két esetben vérmintát vettek. Az eset súlyosságát valósághűen a rendőrségi jegyzőkönyv szó szerinti idézése mutatja:
„D. O. az általa vezetett és a tulajdonát képező (…) forgalmi rendszámú Peugeot 405 típusú személygépkocsival, a Fürdő úttal párhuzamos és attól körülbelül 3 méter szintkülönbséggel magasabban vezető zúzottköves felületű úton közlekedett. Haladása során ittassága miatt eltért az út vonalvezetésétől, és lehaladt az úttest jobb oldali széle mellett lévő füves területre, majd onnan járművét visszakormányozva átsodródott az úttest bal oldali szélére ahol annak széle mellett lévő füves, gazos lejtős területen lehaladt, keresztirányban áthaladt a Fürdő úton és a Juhar utca (…) szám alatti lakóház kőkerítésének ütközve került nyugalmi állapotba”.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés vétségének elkövetése miatt indított eljárást az őrizetbe vett 48 éves férfival szemben, aki az igazságügyi orvosszakértői vélemény adatai szerint súlyos fokú alkoholos befolyásoltság állapotában követte el mindkét cselekményt.

A Mezőkövesdi Városi Ügyészség eredményes vádemelését követően a Mezőkövesdi Városi Bíróság jogerősen a május 22-én hozott ítéletében 400.000 forint pénzbüntetéssel sújtotta, illetve 51.000 forint bűnügyi költségek megtérítésére kötelezte a vádlottat, továbbá két évre eltiltotta a járművezetéstől.
Ehhez társul még a cselekményből adódó 8 napon túl gyógyuló bordatöréses sérülés, valamint mivel a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság őrizetbe vételét rendelte el, május 20-tól 22-ig a Miskolci Rendőrkapitányság fogdájában „vendégeskedett” a bátor szlalomozó.  

Mezőkövesdi Rendőrkapitányság

Kapcsolódó hírek