Ugrás a tartalomhoz

20 éves a mezőkövesdi Kolping Család Egyesület (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a mezőkövesdi Szent József Kolping Család Egyesület. A jubileum alkalmából szervezett ünnepséget május 19-én rendezték meg.

A Kolping mozgalmat Kolping Adolf kölni egyházmegyés katolikus pap indította el 1849-ben. Teológiai tanulmányai és pappá szentelése előtt iparosként a cipész szakmában dolgozott. Fiatal káplánként személyes küldetését abban ismerte fel, hogy a nyomasztó szociális problémák enyhítésére szentelje életét. A katolikus legényegylet megalapításával a fiatalokat ki akarta vezetni az elszigeteltségükből, életük sikeres megoldásához kívánt segítséget nyújtani közös művelődés és önsegélyezés megszervezésével. Célja elkötelezett keresztények nevelése volt, akik képesek felelősen helytállni a családi életükben, a hivatásukban és a társdalomban. Magyarországon Kolping Adolf elgondolása, szemléletformája az 1856. májusában nálunk tett látogatása után kezdett elterjedni. Mezőkövesden 1892-ben alakult meg a Katolikus Ipari Legényegylet. A történelem során a gazdasági, ipari változások következtében 1990-től megújult a Kolping mozgalom, és ezzel egy időben alakultak ki a világon és hazánkban is a Kolping Családok. Mára már több száz család, egyesület működik Magyarországon. Ekkoriban alakult meg a Szent József Kolping Család Egyesület.
Az évek alatt a Kolping Család Egyesület létszáma csökkent, lemorzsolódtak, elhunytak a tagjaik, a fiatalok pedig a társadalmi változások következtében elmaradtak. Jelenleg 14 tagja van a kövesdi csoportnak, akik aktívan részt vesznek a mezőkövesdi rendezvényeken, valamint a különböző vallási eseményeken, zarándoklatokon is. Emellett Szentkútra, Csíksomlyóra, illetve más zarándokhelyekre is el szoktak menni az egyesület tagjai, valamint több alkalommal vesznek részt lelkigyakorlatokon, egyházi programokon.
A mezőkövesdi Szent József Kolping Család a 20. évforduló alkalmából ünnepséget szervezett május 19-én. A program ünnepi szentmisével kezdődött, melyet dr. Medvegy János pápai prelátus és Juhász Imre atya közösen tartott. Ezt követően a Hungária Étteremben Molnár Istvánné, a Mezőkövesdi Polgári Kör nevében tortával köszöntötte a 20 éves Egyesületet. Majd Varga Pál, az Egyesület elnöke mondott beszédet, emlékezett vissza az eltelt esztendőkre.
A köszöntők sorát Hudson Judit, az Országos Kolping Szövetség titkára zárta. A műsor keretében a Matyó Néptáncegyüttes tagjai mutatták be a vendég számára a matyó népviseletet. A program ezt követően ebéddel és kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Kapcsolódó hírek