Ugrás a tartalomhoz

80 éves Bíró József (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Zenés, verses, beszélgetős esttel köszöntötték fel a 80. születésnapját ünneplő Bíró József színművészt, költőt, örök matyó komédiást és poétát.

A Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete és a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. által szervezett ünnepséget a Városi Galéria házasságkötő termében rendezték meg.
Az esemény elején Pap Pál, a MAME elnöke köszöntötte az ünnepeltet. A program ezt követően zenés, verses összeállítással folytatódott, amely keretében többek között Sebe Tamás, Tomsics József szavalta el Bíró József alkotásait, valamint Tóth János István gitárkísérettel adta elő a művész megzenésített költeményeit. A kulturális összeállítás után Pap Pál beszélgetett az ünnepelttel életútjáról, pályájáról, kövesdi emlékeiről. Az ünnepség végén tortával és ajándékkal lepték meg a 80 éves, a kövesdi gyökereire büszke színészt, költőt.

Bíró József élete
Bíró József színművész Mezőkövesden született 1932. június 3-án sokgyerekes summás, napszámos, ezermester matyó családban, és kiválasztott arra, hogy a „nemzet napszámosa” legyen. A betűvetéssel a háború idején ismerkedett meg a Sima és a Zárda iskolában, majd a család Solymárra való kitelepülése után fejezte be az általános iskolát – kitűnő eredménnyel. A népes család anyagi helyzete nem engedte meg a továbbtanulást, ő mégis jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára. A Rátkai Márton, Básti Lajos, Major Tamás, Gobbi Hilda, Hegedűs Géza előtt tett felvételi vizsga után megkezdhette tanulmányait a Főiskolán, ahol többek között Domján Edit, Avar István, Kaló Flórián, Gellei Kornél, Blaskó Péter voltak az évfolyamtársai. A Főiskola elvégzése után – 1992-es nyugdíjba vonulásáig, sőt azután is – a színészetnek élt. Járta az országot (Szolnoki Szigligeti Színház, Békéscsabai Jókai Színház, Déryné Színház, Budapesten az Arany János gyermekszínház, Néphadsereg Művészegyüttese). Emellett szerepelt televíziós sorozatokban, szinkronizált, költői esteken vett részt. Számos főszerepet alakított, így például a Liliomfiban, a Kakukk Marciban, vagy épp az Egy szerelem három éjszakája című darabban.

Kapcsolódó hírek