Ugrás a tartalomhoz

Kertbarát bál

Mezőkövesd hírei

A VIII. Kossuth bálon vettek részt a Matyó Kertbarát Egyesület tagjai Szigetszentmiklóson.

A bálon bemutatták a nagyközönségnek Mezőkövesdet és világhírű értékeit. A megnyitón a Matyó Népi Együttes tagjai is színpadra léptek, míg városunkat Takács Norbert települési képviselő mutatta be. Az eseményről Herkely Károly, a szervezet elnöke írt beszámolót, melyből – egyebek között – az is kiderül, hogy 350 fő volt jelen az eseményen április 15-én.  

B. K.
(Fotók: Matyó Kertbarát Egyesület)

Herkely Károly cikke:

Matyóföld Szigetszentmiklóson

2023. április 15. Szigetszentmiklós. Ez az a nap, amikor a VIII. Kossuth bálon Mezőkövesdről és a matyóságról szólt a 350 fős bál. 
Évekkel ezelőtt kezdődött az ismeretségünk a szigetszentmiklósi Kossuth Kertbarát Körrel. Minden évben eljönnek a Matyó Kertbarát Egyesület őszi zöldség-gyümölcs kiállítására, ahol szebbnél szebb virágalkotásokat készítenek. Köszönjük nekik, hogy gyönyörű alkotásaikkal még szebbé varázsolják a kiállításainkat. 
Egy évvel ezelőtt szóltak, hogy ebben az évben a Kossuth bálon szeretnék megmutatni a nagyközönségnek Mezőkövesdet és világhírű értékeit. Már nyolc éve tart a bál, ahol Magyarország különböző tájegységeit mutatják be. 2023. évben városunk következett. Januárban elkezdtük a szervezést. 350 fős bálra készültünk. Megbeszéltük, hogy régi matyó hagyományos ételeket tálalnak fel a vendégeknek. 
Elérkezett a nagy nap. Három fő, még reggel elindult, hogy a városunk értékeit melyeket kölcsön kaptunk, még egy 10 m2-es területre elhelyezzük. 
Mezőkövesd önkormányzatától kaptunk buszt, melyen a kertbarátokon kívül, még 10 fővel a Matyó Népi Együttes utazott Szigetszentmiklósra.
Városunk önkormányzatát Molnár Istvánné képviselő asszony és Takács Norbert képviselő úr képviselte. 
A helyszínre érkezéskor Nagy János Szigetszentmiklós polgármestere fogadott bennünket. 
A bál helyszíne a városi sportcsarnok volt, ahol csak Mezőkövesdről és a matyóságról szólt minden. Hatalmas posztereken a régi kövesd és az új kövesd, a nagy körasztalokon a matyó minták mellett nagy vázákon szintén Mezőkövesd és a matyóság képei.
A bál este hét órakor kezdődött. Az érkezőket matyó ruhába beöltözött lányok/fiúk és a kertbarátok fogadták egy kupica saját pálinkával és egy-egy pipícs kaláccsal. Minden vendég kapott rozmaringos kitűzőt, melyet szinte egész este büszkén viseltek.
Vittünk sok Mezőkövesdről szóló szórólapokat, melyet szívesen vittek a vendégek.
A báli megnyitón Takács Norbert képviselő úr mutatta be városunkat és értékeit. A megnyitó után a Matyó Népi Együttes táncolt, ami nagy sikert aratott.
Hajnal három órakor lett vége a bálnak.
Köszönjük, a Matyó Múzeumnak, a Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumnak, a Városi Galériának, a Matyó Népművészeti Egyesületnek, Fehér Tibor fazekas népi iparművésznek, Kovács Szabolcs népművészet mesterének, a Tourinform irodának, hogy kölcsönadták hatalmas értékeiket, melyeket be tudtunk mutatni ezen a bálon. Köszönjük az önkormányzatnak a busz biztosítását.
Köszönet Tóth Benőnek a Szigetszentmiklósi Kossuth Kertbarát Kör Egyesület vezetőjének és a tagoknak ezt a jól sikerült bált és hogy bemutathattuk városunkat.

Matyó Kertbarát Egyesület nevében
Herkely Károly
 

Kapcsolódó hírek