Ugrás a tartalomhoz

Az alapítóra emlékeztek

Mezőkövesd hírei

Klima Mihály tiszteletére rendeztek emlékestet február 23-án este.

A zeneiskola alapításának 95. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen az intézmény létrehozójáról a neves zenész unokája is megemlékezett.
 

 

Az Iskolatörténeti Gyűjtemény, az Öregdiákok Baráti Köre, a Pedagógusok Nyugdíjas Klubja és a zeneiskola szervezésében megvalósuló emlékesten Mozerné Horga Stefánia, tagintézmény-vezető köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően Répászky Zoltán, az iskolatörténeti gyűjtemény vezetője mutatta be Klima Mihály munkásságát, a zeneiskolával való kapcsolatát.
„Klima Mihály 1915-ben érkezett Mezőkövesdre, s alapította meg a településen a zeneiskolát. Így immár 95 éve annak, hogy a városban elindult a zeneoktatás. A magas zenei műveltségű szakember irányításával 6 tanszakon összesen 20 diákkal indult el a zeneiskola Mezőkövesden. Az ott tanulók évről évre kimagasló eredményeket értek el, amelyről a helyi újság rendre beszámolt. Klima Mihály korán, 56 évesen elhunyt, ezért az ő vezetésével akkor 6 éven keresztül működött az intézmény.” – emelte ki Répászky Zoltán.
A nyugdíjas pedagógus beszéde után Velenceiné Sárvári Judit, Klima Mihály unokája emlékezett meg nagyapjáról, mesélte el emlékeit. „Sajnos már nem élhette meg a születésemet. Édesanyám sokat mesélt róla, a gyermekkori élményeiről. Az elmúlt évek során jómagam is kutatom, hogy még jobban megismerhessem nagyapám életét. A család, a környezetem állandóan dicsérte a tudását, a zenei sikereit. A kutatásaim során számtalan újság említi a nevét, elismerik zenei munkásságát, az általa szervezett hangversenyeket. Egy országos pályázatot is megnyert, így ő komponálhatta meg 100 tagú zenekarra azt a zenedarabot, amellyel az országba érkező Ferenc Józsefet fogadták. A levéltári keresések során sikerült összegyűjteni mindazt, amiről én azt hittem, hogy családi túlzás. A nagyapám, Klima Mihály tényleg egy nagyon tehetséges zenész volt.”– mondta el Klima Mihály unoka.
Az est során felcsendült több Klima Mihály szerzemény, amelyet dr. Heéger Lászlóné, Mozerné Horga Stefánia és Nyikes Nikoletta tolmácsolt.

Kapcsolódó hírek